Illustration av giftsymbol, frukt och grönt.

I vilka produkter finns de förbjudna bekämpningsmedlen?

De prover från Livsmedelsverket som Ekot gått igenom visar spår av 22 kemikalier som är förbjudna inom EU. Det handlar om några av världens farligaste bekämpningsmedel.

Ekot begärde ut listor på samtliga stickprov som livsmedelsverket gjort mellan 2010 och 2014. 

Vi bad dem också om en lista på samtliga stickprov där man funnit substanser som förbjudits av EU för att de misstänkt vara för farliga för konsumenter, människor som hanterar och exponeras för dem där de odlas, djur och natur.

Det visade sig att Livsmedelsverket inte gjorde några kontroller över de bekämpningsmedel som var förbjudna. På kemikalieinspektionen finns dock en sådan lista, sammanställd utifrån EU:s databas.

Så vi gjorde en egen körning. Det visade sig att Livsmedelsverket påträffat 22 olika förbjudna substanser i olika livsmedel. Flera av dem i grönsaker och frukt som odlats i EU-länder.

De förbjudna bekämpningsmedlen

Klicka för att se i vilka produkter livsmedelsverket hittat rester av förbjudna bekämpningsmedel, och vilka länder de kommer från.

Acefat, misstänkt cancerogen  
Amitraz, skadar fort­plantning  
Azinofosetyl, akut giftig  
Azinometyl, skadar nerv­systemet  
Benfurakarb, skadar nerv­systemet  
DDT, cancerogen  
Diazinon, skadar fort­plantningen  
Endosulfan, misstänkt hormon­störande  
Fenarimol, misstänkt hormon­störande 
Fention, skadar nerv­systemet 
Fenvalerat, misstänkt hormon­störande 
Flufenoxuron, skadar vattenorganismer 
Hexakonazol, möjligen cancerogen  
Metamidofos, akut giftig  
Nikotin, hittat i svenska ägg  
Parationmetyl, ger nervskador  
Permetrin, cancerogen  
Procymidon, cancerogen  
Propargit, skadar fort­plantning  
Tricyklazol, möjligen cancerogen  
Vinklozolin, skadar fort­plantningen  

Hur kan förbjudna ämnen ändå finnas i maten?

Av olika anledningar. Om förbjudna ämnen påträffas i maten från odlingar i EU länder beror det antagligen på att odlarna struntat i- eller inte känner till förbudet.

Livsmedelsverket slår inte larm om halterna inte är väldigt höga så kontrollmyndigheterna i dessa länder får inget veta.

En del av de förbjudna ämnena är godkända i andra länder och används alltså där regelbundet. Eu har inga synpunkter på om grönsaker och frukt som importeras odlats med hjälp av förbjudna substanser.

Varför används ämnena ändå i europeisk matproduktion?

De här bekämpningsmedlen har ju tillverkats för att de är effektiva. I en del fall blir kostnaden lägre och arbetsinsatsen lägre om man använder sig av de förbjudna substanserna.

Hur orolig ska man vara?

Det beror på vem du frågar. Enligt livsmedelsverket är det ingen fara för hälsan eftersom nivåerna är så låga. Men när det gäller en del av de förbjudna ämnena.

De som är hormonstörande och påverkar fortplantningen så kan inte livsmedelsverket lämna några garantier. Osäkerheten är mycket stor och för gravida kvinnor och små barn kan det vara farligt att få i sig även mycket små halter om det sker vid ett kritiskt tillfälle.

Att de här ämnena återfinns i stickproven betyder att de troligen används regelbundet på vissa håll och dessa produkter är det då bra att undvika. Sen finns också en moralisk oro.

En del ämnen som påträffats är mycket akutgiftiga och cancerogena vilket leder till väldigt stora risker för de arbetare som jobbar med dem. Och vill man bidra till att de skadas genom att köpa grönsaker och frukter som odlats med hjälp av dessa livsfarliga substanser?

Vad ska man hålla utkik efter i matbutiken?

Risken är betydligt lägre om man håller sig till grönsaker och frukt producerad i Europa. Antalet överskridanden är lägre och förbjudna ämnen inte lika vanligt förekommande.

Men vill man vara säker på att inte exponeras för hormonstörande, nervskadande och fortplantningshämmande ämnen är det bäst att välja ekologiskt.

I ekologiska grönsaker och frukter hittas väldigt sällan rester av bekämpningsmedel.

Några produkter är det särskilt viktigt att se upp för. I dessa hittas ofta många substanser av både förbjudna och tillåtna ämnen:

Hit hör: Vindruvor/russin, gojibär, apelsiner, utländska jordgubbar, äpple, chilifrukter och ris.

Läs mer: Livsmedlen med många bekämpningsmedel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista