Anna Kinberg Batra och Rasmus Törnblom
Foto: TT

MUF: Fel att stänga dörren om lägsta löner

1:40 min

Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, tycker att det är fel av Anna Kinberg Batra att stänga dörren för en lagstiftning om sänkta lägstalöner, om de borgerliga partierna vinner nästa val.

Alla politiska lösningar måste diskuteras för att fler nyanlända ska få jobb, anser han.

– Jag tycker att man borde lösa problemet innan man utesluter vilka verktyg som finns att använda. Utanförskapet växer väldigt mycket - så kan vi inte ha det, säger Rasmus Törnblom.

Förra veckan körde Moderatledaren Anna Kinberg Batra över sina allianskamrater. Hon sade att det inte kommer att bli någon lagstiftning om sänkta lägstalöner om hon blir statsminister efter nästa val.

Utspelet väckte starka reaktioner. Liberalernas partiledare Jan Björklund är en av dem då han hade öppnat upp för att lagstifta om lönenivån för nyanlända. Han var irriterad och sade att frågan inte alls är avförd från de borgerliga partiernas dagordning.

Nu ger sig alltså MUF:s ordförande Rasmus Törnblom in i debatten. Han tycker att det är viktigt med sänkta kostnader för att anställa nyanlända - och är positiv till Moderaternas förslag om en ny anställningsform.

Till skillnad från sin partiledare Anna Kinberg Batra, kan Rasmus Törnblom tänka sig att lagstifta om sänkta lägstalöner om arbetsmarknadens parter inte kan enas.

– Jag tycker inte att det ska vara ett förstahandsalternativ.

Han tycker att den svenska modellen där fack – och arbetsgivare förhandlar om lönerna är bra.

– Den svenska modellen är inte överordnad de stora samhällsproblemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista