President Recep Tayyip Erdogan avfärdade i ett tal i Istanbul europeiska länders kritik av Turkiets bristande mänskliga rättigheter och mediefrihet som "hyckleri".
President Recep Tayyip Erdogan avfärdade i ett tal i Istanbul europeiska länders kritik av Turkiets bristande mänskliga rättigheter och mediefrihet som "hyckleri". Foto: AP

Erdogan anklagar EU för hyckleri

Turkiet upplever en av de största terrorvågorna i historien enligt president Recep Tayyip Erdogan, som lovar att slå till hårt mot terrorrörelser.

Han ifrågasätter samtidigt EU:s uppriktighet i sitt stöd till Turkiets kamp mot terror.

I ett tal i Istanbul på måndagen anklagade Erdogan EU för hyckleri över den turkiska statens återupptagna kamp mot kurdiska PKK, som både av Turkiet och dess västliga allierade stämplats som terrorgrupp.

– Hur kan ni tala om uppriktighet när terroristorganisationer tillåts sätta upp ett tält i Bryssel utanför EU-högkvarteret, sade Erdogan.

Han syftade på ett tält som kurdiska aktivister hade satt upp under förra veckans toppmöte mellan EU och Turkiet.

Av de sex bombdåd som skakat Turkiet de senaste åtta månaderna har Islamiska staten utfört fyra och PKK två.

– Vi kommer att slå mot dessa terroristorganisationer så hårt som möjligt, sade Erdogan.

Fyra soldater dödades i en bombattack mot deras militärfordon i staden Nusaybin i sydöstra Turkiet på måndagen, uppgav myndighetskällor enligt Reuters.

Strider mellan säkerhetsstyrkor och kurdiska gerillasoldater utbryter regelbundet i området, sedan vapenvilan mellan terrorstämplade PKK och den turkiska staten bröt samman i juli.

Selahattin Demirtas, ledare för det kurdvänliga partiet HDP som i fjol blev invalt i parlamentet, höll tal på vårfestivalen Newroz i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

– Vi är redo att ta initiativ till att återuppta fredssamtalen, sade han.

I den kurddominerade landsändan pågår sedan december en storoffensiv där 200 000 medlemmar ur säkerhetsstyrkorna deltar. I stad efter stad har utegångsförbud rått dygnet runt. I Nusaybin infördes nyligen utegångsförbud med återföljande "städoperation". Flera hundra personer har dödats under offensiven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".