Martha Ehlin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Martha Ehlin har avlidit

54 min

Martha Ehlin berörde många med sitt Sommarprogram 2013 om hur hon då levde tack vare en organdonator. Hon grundade organisationen Mer Organdonation, MOD, och blev 2013 "Årets kämpe" på Svenska Hjältar-galan. 

Hon avled stilla den 19:e mars. 

Martha Ehlin drabbades av cancer i bukspottkörteln när hon var 30 år och tvingades genomgå en transplantation av fem organ. Efter att ha väntat och våndats i nio månader kom samtalet från Sahlgrenska. Hennes organ hade anlänt.

Hon var utbildad lärare i idrott och svenska och är en av grundarna till föreningen MOD, Mer Organdonation. 

– Att dela med mig av min historia är ett sätt för mig att ge tillbaka, ett sätt att säga tack till min donator och alla andra som räddat mitt liv, sa hon i sitt sommarprat 2013. 

Martha avled, lugnt och stilla, i kretsen av sina anhöriga lördagen den 19 mars meddelade MOD på sin hemsida i dag.

"Det är för oss ofattbart att Martha inte längre är med oss", skriver föreningen.

2013 utsågs Martha Ehlin Svenska Hjältars kämpe. 

"En modig och djupt engagerad människa har lämnat oss efter en tids sjukdom. Här är det Sommarprogram där hon berättade sin egen resa och känslorna för den donator som gav henne sju extra år av liv", säger Ola Hemström, producent Lyssnarnas Sommar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista