Obama och Castro pratar inför pressen.
Obama och Castro pratar inför pressen. Foto: Ramon Espinosa/AP

Obama och Castro i historisk pressmöte på Kuba

2:04 min

För första gången sedan år 1928 besöker den amerikanske presidenten Kuba. I dag höll de båda ländernas presidenter en gemensam presskonferens i Havanna.

– Jag har sagt till president Castro att vi nu måste blicka framåt och inte titta bakåt, sa Barack Obama när dom båda ledarna mötte journalister i Revolutionspalatset i Havanna.

Presidenterna höll ett långt bilateralt möte där de bland annat diskuterade mänskliga rättigheter, ekonomiskt samarbete mellan amerikanska företag och den kubanska staten, och skrev under avtal om kunskapsutbyte inom sjukvården och jordbruket.

Både Barack Obama och Raúl Castro poängterade att USA och Kuba har olika politiska system, men att de trots det är fast beslutna om att samarbeta.

– Vi har olika syn på demokrati, rättvisa och mänskliga rättigheter, sa Raúl Castro, som under frågestunden tillbakavisade att Kuba skulle ha politiska fångar eller bryta mot dom mänskliga rättigheterna.

– Ge mig en lista på politiska fångar och jag ska frige dem, sade han.

Obama sa att USA inte är ute efter att provocera fram politisk förändring på Kuba, men att den fördjupade relationen mellan länderna på sikt kan leda till reformer.

– När kubaner och amerikaner möts, går i skolan tillsammans, gör affärer ihop, då kommer dom inse att vi alla är människor. Och jag sätter mitt hopp till människor, sa Barack Obama.

Både Raúl Castro och Barack Obama talade också om handelsembargot, som det är upp till den amerikanska kongressen att rösta om. Raúl Castro sa att handelsblockaden är det främsta hindret för Kubas utveckling, medan Obama poängterade att politisk reform är minst lika viktigt för att åstadkomma ekonomiskt välstånd.

Den amerikanska presidenten hävdade samtidigt att alltfler kongressledamöter är för att häva embargot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista