Attack mot styrka med svenskar i Mali

Oidentifierade beväpnade män attackerade högkvarteret i Malis huvudstad Bamako för EU:s styrka som utbildar landets militär.

Nio personer i styrkan är svenskar, men ingen av dem ska ha drabbats fysiskt.

– Det är inga svenskar som är skadade i attacken, säger Carl A Karlsson, jourhavande kommunikatör på Försvarsmakten, till TT.

Ett vittne uppger att angriparna försökte tvinga sig in genom ingången till byggnaden, som är ett före detta hotell. Vakterna vid ingången ska då ha öppnat eld.

– En angripare dödades. Eldgivningen fortsatte i flera minuter, säger ett vittne till Reuters.

En talesman för försvarsdepartementet bekräftar eldgivningen.

Det finns 170 instruktörer från flera EU-länder i styrkan. Nio av dem är alltså från Sverige men också personal från bland annat Frankrike, Storbritannien, Finland och Litauen deltar.

Styrkan uppger på sitt Twitter-konto att ingen ur personalen skadades.

Den mest fruktade av de väpnade grupperna i Mali är extremistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Rörelsen har genomfört många attacker i Mali och andra länder i regionen. I november i fjol genomförde Aqim en attcak mot hotell Radisson Blu i Bamako.

Då tog angriparna omkring 170 personer som gisslan och ett 30-tal dödades när gisslantagarnas tillhåll stormades.

I norra Mali har Sverige ett militärt underrättelseförband med cirka 250 soldater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista