Adeebah Anadani och hennes man Abdul Kadir Anadani från Syrien väntar på besked om vilket EU-land som kan tänkas ta emot dem.
Adeebah Anadani och hennes man Abdul Kadir Anadani från Syrien väntar på besked om vilket EU-land som kan tänkas ta emot dem. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Ökat intresse för EU:s omfördelning av flyktingar

2:13 min

Avtalet mellan EU och Turkiet om att sända tillbaka flyktingar och migranter gäller inte de omkring 50 000 som redan fanns i Grekland när avtalet trädde i kraft och som nu är fast där sedan gränserna norrut stängts. Bland dem ökar nu intresset för att ansöka om att bli omplacerade till ett annat EU-land.

– Hundratals människor, så många som 1500 under en dag, har nu ansökt om att få bli del av omfördelningsprogrammet. Det ska jämföras med läget för tio dagar sedan då intresset var minimalt från flyktingarnas sida, säger Petros Mastakas på FN:s flyktingorgan UNHCR i Aten.

Men sedan gränserna norrut i Europa stängts och omkring 50 000 flyktingar och migranter är fast i Grekland ser många nu det här som sin bästa chans att nå drömmen om ett liv i Europa.

Avtalet om att fördela asylsökande från stora ankomstländer som Grekland och Italien förhandlades fram i höstas. Övriga EU lovade att avlasta Grekland med drygt 66 000 människor. Men hittills har bara runt 700 omplaceringar gjorts.

När intresset ökat bland flyktingarna själva är det stora problemet att EU:s medlemsländer varit dåliga på att erbjuda platser, enigt Petros Mastakas.

Adeebah Anadani hennes man och fyra barn som kom från staden Idlib i Syrien till Grekland i början av mars har just flyttat in i en lägenhet i Aten i väntan på besked om vilket land som kan tänkas ta emot dem och behandla deras ansökan om asyl.

– Det spelar ingen roll vilket land det blir, bara vi kommer i säkerhet, säger Adeebah Anadani.

Omfördelningsprogrammet gäller bara människor från Syrien, Irak och en del afrikanska länder. Vad som ska hända med alla de som kommit från till exempel Afghanistan och som nu är fast i Grekland är oklart. Och enligt det nya avtalet mellan EU och Turkiet ska alla, även syrier och irakier, som från och med i söndags kommer till Grekland sändas tillbaka till Turkiet.

Petros Mastakas på UNHCR säger att omfördelningsprogrammet av flyktingar inom EU måste börja fungera, annars kommer människor åter att bli hänvisade till smugglarnas farliga vägar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista