Svenska kyrkan, logo. Foto: Hasse Holmberg/TT
Svenska kyrkan, logo. Foto: Hasse Holmberg/TT

Svenska kyrkan tappar medlemmar - men tror på framtiden

1:33 min

I dag är det Blå Måndag, som inleder stilla veckan. Det är veckan fram till påsk och kyrkornas största högtid. Samtidigt kommer det dystra siffror från Svenska kyrkan, som tappar medlemmar för 42:a året i rad. 

Enbart under förra året försvann 67 000 medlemmar, majoriteten genom att de gick bort.

– Svenska kyrkan har funnits tillräckligt länge för att veta att var det slutar, det vet vi inte. Men vi har funnits under lång tid och det kommer vi att fortsätta göra, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare i Svenska Kyrkan.

Fast frågan är hur länge. Om det nuvarande medlemstappet skulle fortsätta i samma takt som de senaste decennierna åren så lämnar den sista medlemmen Svenska kyrkan i mitten av 2040-talet. Och besöken i söndagens högmässa har men än halverats på 25 år. Men Erika Brundin menar att det finns andra trender som visar på ett ökande intresse för kyrka:

– Vi ser ett ökande intresse för samverkan med kommuner och landsting. Vi ser också ett ökande intresse från individer - fler kommer till kyrkan och vill ha ekonomisk hjälp.

Och minskningen gäller inte kristenheten som helhet. Så har exempelvis Katolska kyrkan i Sverige ökat sitt medlemsantal med drygt 30 000 personer under de senaste 15 åren, samtidigt som svenska kyrkan tappade en miljon medlemmar. Men Erika Brundin är optimistisk.

– Svenska kyrkan kommer att fortsätta spela en viktig roll i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista