Kubas president Raúl Castro svarar på frågor under presskonferensen.
1 av 2
Kubas president Raúl Castro verkade tycka att det var knepigt att svara på frågor från den internationella pressen. Foto: Ramon Espinosa/TT
USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro vid en presskonferens i Havanna 21 mars 2016.
2 av 2
Barack Obama och Raúl Castro säger adjö efter presskonferensen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Fria frågor till Castro

1:50 min

Igår kväll möttes USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro i Havanna. Det är första gången en amerikansk president reser till ön på nästan 90 år. I samband med mötet hölls en presskonferens med öppna frågor från utländska journalister - en ovanlig händelse på Kuba.

– Politiska fångar? Ge mig en lista med namn så lovar jag att frige dem innan kvällen, sa Raúl Castro när han och president Barack Obama igår höll gemensam presskonferens i revolutionspalatset i Havanna.

Den kubanska presidenten framstod inte direkt som medietränad. Han var obekväm med att svara på frågor och uppmanade journalisterna att rikta sig till Obama istället.

Presskonferensen dominerades av frågor om de mänskliga rättigheterna. Raúl Castro poängterade att Kuba har fri sjukvård och skola och bättre rankning än många andra länder vad gäller ekonomiska och kulturella rättigheter. Men Barack Obama kontrade med att det inte finns någon motsättning mellan fri rösträtt och fri hälsovård.

Samtidigt var det en mycket ödmjuk Obama som kom till Havanna. Han tog inte upp frågor om flerpartisystem eller fri press, utan valde att göra mer allmänna referenser till den universella frihetslängtan som han anser finns hos alla människor.

– Jag har hårda diskussioner om mänskliga rättigheter med Kina och Vietnam också. Vi kan inte tvinga länder att ändra sig. Förändring kommer inifrån, sa Barack Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista