Flyktingar på stranden på Lesbos
Många migranter väntar på deportation till Turkiet. Foto: Petros Giannakouris
Flykten till Europa

Stor förvirring på Lesbos efter nya regler

"Ingen vet vad som gäller här"
2:23 min

Avtalet mellan EU och Turkiet att sända tillbaka flyktingar och migranter som kommer till den grekiska ö-världen till Turkiet har skapat en närmast kaosliknande situation på den grekiska ön Lesbos. De nyanlända som kommit i båtar under de två senaste dygnen blir nu inlåsta i ett fängelseliknande läger och FN:s flyktingorgan UNHCR har hoppat av och vägrar att stå för transporten dit.

– Ingen vet just nu vad som gäller här, säger 26 åriga Aysha Keller, som lämnade finansvärlden i Zürich för Lesbos.

– Vi får information från många olika håll; myndigheterna, FN, EU:s gränskontrollmyndighet Frontex, polisen och andra biståndsorganisationer, men uppgifterna stämmer inte överens och ändras oavbrutet, säger hon vanmäktig.

Vi står i lägret Moria mitt på Lesbos. Afghaner spelar volleyboll, andra tittar noga i sina mobiler. Det är en orolig stämning. Alldeles bredvid skymtar människor bakom taggtråd inlåsta i ett förvar.

Dit förs nu nyanlända liksom pakistanier och andra, som sannolikt snart kommer att deporteras till Turkiet. Överallt hör jag människor fråga varandra om den praktiska innebörden av avtalet mellan EU och Turkiet.

Grekland dömdes för flera år sedan i EU-domstolen för förkastliga förhållanden för asylsökanden och skulle nu vilja kunna göra bättre ifrån sig, men det utblottade landet har hamnat mitt emellan Europas stängda gränser och Turkiet, som lagkunniga inte bedömer som rättssäkert.

FN:s flyktingorgan UNHCR har som policy att inte arbeta i läger, där människor är inlåsta, så FN-organet sa igår att det backar ur här för att endast bli observatör.

Andra biståndsorganisationer har inte själva valt utan blivit utslängda från det slutna lägret. Frågan är om myndigheterna klarar av att ersätta dem, eftersom frivilligorganisationerna har varit oumbärliga för migranternas mat och förnödenheter.

Avtalet har trätt i kraft utan att de cirka 4 000 domare, poliser, tolkar och andra, som behövs, har flugits in och EU kan knappats garantera att det nu inte förekommer rättsövergrepp.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".