Kubas president Raul Castro tillsammans med makarna Obama.
Kubas president Raul Castro tillsammans med makarna Obama. Foto: Rebecca Blackwell

Upphävt handelsembargo för Kuba närmar sig

1:39 min

Både den amerikanske presidenten Barack Obama och Kubas president Raul Castro vill upphäva det amerikanska handelsembargot mot Kuba.
Hittills säger den republikanskt dominerade kongressen nej, men enligt Barack Obama kommer den att ändra sig.

Under mer än en halvt sekel har det varit otänkbart att en amerikansk president skulle resa till Kuba, men det här är en ny dag, sa USA:s president vars Kubapolitik innebär ett avgörande skifte i relationerna och är betydelsefull för hans eftermäle.

Barack Obama, som kommit med en stor delegation med affärsmän och ett 40-tal ledamöter från USA:s kongress, har bråttom att öppna förbindelserna så mycket att de blir svåra att stänga igen.

Han sa sig vara förvissad om att kongressen, så småningom, kommer att lyfta det handelsembargo mot Kuba som infördes för mer än femtio år sedan.

Det faktum att vi har en så stor delegation från kongressen med oss, från båda partierna, visar att det finns ett växande intresse för att lyfta embargot, sa presidenten, på den presskonferens i Havanna som inleddes med att Raul Castro begärde Guantanamo tillbaka och hävd handelsblockad.

Ett par av hindren för att lyfta USAs embargo är Kubas brist på mänskliga rättigheter och att det går för långsamt för den kubanska regimen att tillåta mer privatisering och minska statens och militärens inflytande över ekonomin.

Obama har dels egna partikamrater i kongressen som vill behålla restriktionerna mot Kuba men framförallt de flesta av republikanerna mot sig, men republikanernas ledande presidentkandidat Donald Trump välkomnade öppningen igår. Samtidigt sa att han skulle gjort en bättre uppgörelse. Han skulle gärna öppna ett hotell i Havanna.

– Vid rätt tidpunkt när de tillåter det, visst, sa Trump.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista