Aung San Suu Kyi håller ett tal.
Aung San Suu Kyi tar plats i regeringen. Foto: Gemunu Amarasinghe

Suu Kyi tar plats i regeringen i Burma

1:33 min

Aung San Suu Kyi kommer att ingå i Burmas nya folkvalda regering. Men vilken position hon kommer att ha är ännu inte officiellt.

Burmas nyvalde president presenterade idag en lista med 18 namn som föreslås bli landets nya ministrar och därmed forma den nya regeringen. Först på den listan stod Aung San Suu Kyi. Men än är det inte klart vilka poster de 18 är föreslagna till, det kommer att beslutas först senare i veckan.

Det har spekulerats i vilken post som Aung San Suu Kyi skulle ta allt sedan det stod klart att militären inte skulle ändra på grundlagen så att hon skulle kunna bli president. Hennes egen talesperson sa så sent som igår att Suu Kyi fortsatt skulle leda sitt parti NLD.

Men enligt lagen så kan man inte samtidigt både vara minister och partiordförande. Spekulationerna blev då att hon skulle inta en roll liknande den som Sonja Ghandi hade i det Indiska kongresspartiet, det vill säga styra landet i kulisserna.

Därför var det lite överraskande att hon nu ändå till synes ser ut att ta en plats i regeringen. De flesta spekulerar i att det kommer att bli som utrikesminister, då den rollen också ger henne en plats i landets säkerhetsråd.

Där sitter landets högsta militära ledning samt president och vicepresidenterna. Och det är där som den svåra balansakten med att få med militären på att minska sin egen civila makt för att Burma ska kunna bli en full demokrati.

I den nu avgående regeringen fanns det 36 departement och det har sedan tidigare stått klart att NLD hade för avsikt att minska det. Nu stannade det vid 18, en halvering alltså.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista