Kollagebild. De tre misstänkta attentatsmännen (ovan vänster) Flygplatsen Zavantem (nedre, vänster) Eiffeltornet till höger.
1 av 5
Foto: TT
En av terminalerna fylld av rök på Bryssels flygplats.
2 av 5
En av terminalerna fylld av rök på Bryssels flygplats. Foto: AP
Reaktioner utanför flygplatsen i Bryssel.
3 av 5
Reaktioner utanför flygplatsen i Bryssel. Foto: AP
Förstörelsen på flygplatsens fasad
4 av 5
Förstörelsen på flygplatsens fasad. Foto: AFP
Rök över Bryssels flygplats. Foto: Daniela Schwarzer/TT.
5 av 5
Rök över Bryssels flygplats. Foto: Daniela Schwarzer/TT.

Minst 34 döda efter terrorattacker i Bryssel

Ekots Daniel Alling från centrala Bryssel
7:52 min

Attentaten i Bryssel i morse har dödat minst 34 människor och över 200 personer har skadats. Flera explosioner skakade den belgiska huvudstaden Bryssel. Två explosioner har ägt rum på flygplatsen Zavantem. Även i tunnelbanan nära EU-institutionerna, detonerade en sprängladdning. 

IS har tagit på sig dåden. Belgien har höjt terrorhotsnivån till högsta möjliga.

Tre svenskar skadades i terrordåden i Bryssel. En av dem, en kvinna, är allvarligt skadad, uppger UD för Ekot. 

Belgisk polis har under kvällen och natten jagat misstänkta för gårdagens terrordåd i Bryssel, framför allt en man som är efterlyst och syns på övervakningsbilder från flygplatsen där det första dådet skedde. Vid en husrannsakan i en lägenhet som mannen tros ha åkt ifrån hittade polisen bland annat sprängmedel och en IS-flagga

Terrorgruppen IS tar på sig dåden, rapporterar Reuters som baserar uppgifterna på Amak News Agency.

Den belgiska åklagaren bekräftar att det handlar om en självmordsattack. 

Belgisk polis har formellt gått ut med en efterlysning av en av personerna som syns på en övervakningsbild som släpptes tidigare under dagen.

På bilderna syns tre män med resväskor på flygplatsen Zaventem. Enligt lokala myndigheter ska männen ha bomberna i väskorna och kommit till flygplatsen i taxi.

En av männen ska inte ha detonerat sin bomb, utan flytt från platsen. Han söks nu av polis och militär.

Vid en husrannsakan under kvällen hittades ytterligare en bomb och en IS-flagga i stadsdelen Schaerbeek. Bomben innehöll spikar. Även "kemiska produkter" hittades på platsen, enligt flera nyhetsbyråer.

Flygplatsen har spärrats av helt, både tåg- och flygtrafiken dit har stoppats. Även centralstationen har evakuerats. Hela kollektivtrafiken stoppades efter attentaten, men under kvällen öppnade tunnelbanan är öppen igen - dock med kraftiga säkerhetsåtgärder. Bryssel-regionen har dragit igång katastrofåtgärder.

Vid 19-tiden talade Belgiens kung Philippe i direktsänd tv och kallade attackerna "fega och motbjudande".

– För oss alla kommer den 22 mars aldrig mer att vara en dag som alla andra. De liv som förstörts, de djupa såren, lidandet — det är hela landet som drabbats, säger Philippe.

– Det här är ett mörkt ögonblick för vår nation. Vi behöver lugn och solidaritet", sa Belgiens premiärminister Charles Michel under förmiddagen.

USA:s president Barack Obama kommenterade attentaten och sa att det amerikanska folkets tankar och böner går till det belgiska. Under tisdagskvällen kom uppgifter om att amerikanska FBI skickar personal för bistå den belgiska polisen i deras arbete.

Enligt belgiska public service-bolaget RTBF har ett flertal hus genomsökts i Brysselregionen under dagen.  

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallar attackerna för fega.

– Det här är en feg attack. En attack mot våra värderingar och vårt öppna samhälle. Terrorism kommer inte att segra över demokrati, och ta vår frihet, säger han.

EU-kommissionen har uppmanat sina anställda att antingen stanna hemma eller att inte lämna kontoren. EU har ställt in alla sina möten.

Belgien har utlyst landssorg och kommer hålla en tyst minut för offren klockan 12 på onsdagen. 


UD bekräftar för Ekot att tre svenskar skadades i terrordåden. En kvinna är, enligt uppgift, allvarligt skadad.

– Vi står i kontakt med anhöriga, säger UD:s Johan Tegel till Ekot.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa vid en pressträff att man försöker  se om det finns kopplingar mellan dåden och Sverige eller om man kan utesluta det.  

– Hittills har vi inte fått någon information om länk till Sverige, sa inrikesminister Anders Ygeman till Ekot strax efter klockan 14 på eftermiddagen.

Terrorhotsnivån i Sverige höjs inte från nuvarande tre på en femgradig skala, uppger Säpo för Ekot. Även statsminister Löfven meddelade under dagen att terrorhotsnivån är fortsatt tre på en femgradig skala.

Nederländerna har däremot höjt terrornivån, enligt tidningen "De Volkskrant".

Terrorexperten Magnus Ranstorp är förvånad över attackerna i Bryssel och tycker det är oroväckande att de skedde trots att både fransk och belgisk säkerhetstjänst har haft fokus på de belgiska terrornätverken.

Men både flygplatsen och tunnelbanan var lätta attentatsmål på grund av låg säkerhet, enligt Ranstorp.

– Det har sannolikt en koppling till det som har skett under den senaste tiden. Däremot är det svårt att veta om de här händelserna var planerade sedan länge eller har forcerats av säkerhetsaktionerna, säger Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan.

Stockholmspolisen har förstärt sin närvaro vid både Arlanda och Bromma flygplatser.

Bilder på sociala medier visar hur folk flyr ut ur terminalen på flygplatsen, som det stiger rök i från och glasrutor är urblåsta. Minst en av explosionerna tros ha skett vid incheckningsdisken.

Svenska Dagbladets reporter Therese Küchler var på flygplatsen och berättar för P1-morgon:

– Först var det en liten explosion och sedan följde en större. Den kände jag i hela kroppen. Alla blev rädda förstås. Jag sprang och gömde mig bakom en disk.

Hon visste inte om attacken kom utifrån eller om det skulle bli fler explosioner och hon kände stor oro.

Efter har tagit skydd såg Teresa Küchler att hela terminalen var så gott som tom. Folk låg och gömde sig eller hade sprungit iväg. 

– Det var rök, väldigt mycket rök. Många fattade inte vart de skulle springa och lagt sig ner.

Hon såg flera ambulanser anlända. Explosionen var i den bortre delen av terminalen.  Med de andra personer blev hon till slut evakuerad från terminalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".