Arkivbild, IS i Raqqa, Syrien. Foto: TT.
IS i Raqqa i Syrien. Gruppen ligger bakom flera terrorattentat. Foto: TT.

Fler kan ha utfört terroristbrott

1:31 min

Det finns hittills två svenskar som dömts för terroristbrott i Sverige. Nu uppger säkerhetspolisen att det kan finnas fler svenskar som begått sådana brott i exempelvis Syrien, men situationen i flera länder i Mellanöstern gör att brotten är svåra att bevisa.

Terroristbrottslagen innebär att en rad andra brott kan ge hårdare straff om de är terroristrelaterade - men då måste åklagaren kunna bevisa att brottet kunnat skada en stat eller en mellanstatlig organisation, och att syftet till exempel varit att injaga allvarlig fruktan i en befolkning.

Hittills har två personer i Sverige dömts för terroristbrott i en dom som vunnit laga kraft, alltså att den stått sig i både tingsrätt och hovrätt.

- Den information vi får Syrien och Irak handlar just om terrorbrott som begåtts. Det svåra är ju att kunna göra något åt det. Syrien och Irak är inte länder - och speciellt inte i de områden där IS agerar och konflikten rasar - som man kan gå och begära rättshjälp från, säger Lari Nyroos som är säkerhetspolisens chefsanalytiker för kontraterrorism.

Det senaste året har det varit en ökning av antalet häktade och åtalade för terroristbrott jämfört med åren innan. Nästa vecka väntas hovrättsdom i ett mål som gäller terroristbrott genom mord, och senare i vår väntar första rättegången om utbildning för terrorism.

Att ärendena blivit fler förvånar inte Lari Nyroos.

- Det är fler aktörer idag som har rest och återvänt, som är villiga att utföra attentat, och som har förmågan att utföra attentat. Och därtill kommer också stödverksamhet, som finansiering, rekrytering, annan slags facilitering som har ökat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista