En man håller i skylt under protesterna utanför Verizon center.
En man håller i skylt under protesterna utanför Verizon center.

Trump och Clinton tävlar om lojalitet med Israel

"Trump sprider hat"
1:51 min

I valkampanjen i USA tävlade presidentaspiranterna om att visa sin lojalitet med Israel under ett möte med tusentals deltagare för AIPAC, USA:s främsta lobbyorganisation för Israel.

Mötet föregicks av rykten om protester mot en av talarna, affärsmannen Donald Trump.

På gatan utanför Verizon center i Washington stod en liten grupp som ropade slagord mot Donald Trump, medan de många tusen delegaterna på den pro-israeliska lobbyorganisationen AIPAC köade för att komma in i byggnaden.

Donald Trump skulle tala där.

Inför talet hade en grupp rabbiner meddelat att de skulle bojkotta det i protest mot att Donald Trump sprider hat mellan människor.

Inget märktes som störde mötet, där affärsmannen förklarade sin lojalitet med Israel.

Det finns inget som står emellan Amerika och vår mest pålitliga allierade, Israel, sa Trump som leder republikanernas kamp om vem som ska bli deras presidentkandidat.

Han har fått kritik av de andra republikanerna efter att ha sagt att han är neutral i konflikten mellan israeler och palestinier och att han vill förhandla fram en fredsuppgörelse. I går var han inte neutral längre, utan stödde Israel i allt.

Demokraternas Hillary Clinton, hade också kommit till AIPAC för att säga att USA aldrig kommer att överge Israel.

Hon angrep Trump.

– Vi behöver en stadig hand, inte en president som säger att han är neutral på måndag, stödjer Israel på tisdag och vem vet vad på onsdag, för att allt är förhandlingsbart, men när det gäller Israels säkerhet är inget förhandlingsbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".