Svenska terror­utredningar: December 2010 Stockholm

Självmordsbombare på Drottninggatan
1:29 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

En förundersökning om terroristbrott inleds efter att en man den 11 december 2010 sprängt sig själv till döds på Bryggaragatan i centrala Stockholm. På en presskonferens morgonen efter bekräftar åklagaren att det handlar om en självmordsbombare.

Innan mannen dör har han också satt eld på en bil han parkerat ett par kvarter bort, där det också finns sprängmedel, men ingen av sprängladdningarna löses ut som planerat och det är bara han själv som dör.

I en ljudfil som mannen skickar till säkerhetspolisen och nyhetsbyrån TT i samband med attentatet  anger han den svenska militära närvaron i Afghanistan och konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som motiv.

Utredningen pågår i nästan fyra år innan den läggs ner, eftersom slutsatsen är att det inte gått att påvisa att någon annan person i Sverige har varit inblandad.

Mannen bodde i England åren före attentatet och uppgav själv att han rest till mellanöstern för jihad, men utredningen gav inte svar på frågor om kontakter han hade med någon i Irak på attentatsdagen, på om han tillhörde någon organisation, eller vad han menade när han i sitt meddelande sa  "att islamiska staten nu finns i Europa."

I England döms en man i 30-års åldern till fängelse för att ha överfört pengar till självmordsbombaren i Stockholm, enligt domen borde han ha förstått att pengarna skulle gå till ett attentat, men han frias från misstankar om medhjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".