De stora fönstren på Zaventemflygplatsen är helt utblåsta.
Utblåsta fönster på flygplatsen Zaventem i Bryssel. Foto: Peter Dejong

Terrorattackerna: "Handlar om 100 år av bakslag"

2:41 min

För att stoppa de terrordåd som sker just nu, måste omvärlden se till att stoppa krigen i Syrien och Irak. Det menar Mellanösternanalytikern Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.  

Den viktigaste faktorn i den jihadistiska islamismens framväxt är hämndkänslor inom frustrerade sunnimuslimska kretsar, både inom eliten och bland gräsrötterna, menar Per Jönsson.

– Det handlar om alla de bakslag och förödmjukelser som den sunnimuslimska världen har drabbats av de sista 100 åren – gång på gång, säger han.

Det mest mest effektiva för att få stopp på många av de terrordåd som skakar världens länder just nu, vore därför att få ett slut på konflikterna i Mellanöstern – i Syrien, Irak och på andra håll, menar Jönsson. 

I åtminstone Syrienkonflikten har han ett visst hopp om en lösning så småningom. Och om ansträngningarna som just nu pågår skulle lyckas, så är det ett resultat av att västmakterna till sist har "bitit i det sura äpplet".

– Man låter Assadregimen sitta kvar och samarbetar med Ryssland och Iran som man egentligen aldrig ville samarbeta med. Man får kanske inte det riktigt goda, men man kan i alla fall få ett slut på själva krigen, säger han.

Per Jönsson konstaterar att de amerikanska idéerna om att bomba fram demokrati, eller för den delen införa demokrati över en natt eller ett år, har misslyckats. Nu måste man i stället söka de "minst dåliga lösningarna". 

– Om man kunde få en regim i Bagdad som inte enbart slår vakt om shiamuslimska elitintressen, utan också omfattar sunnimuslimska araber och kurder i norr, så skulle man slå undan benen för IS och liknande rörelser, säger han. 

– Det är där man måste börja – i nationernas centrala politik, så att man får till regimer som är någorlunda anständiga. De blir inte demokratiska i en handvändning men de kan åtminstone bli anständiga i den meningen att de låter olika folkgrupper och religioner stå på något sånär lika nivå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista