Två 13-åriga pojkar misstänks för att ha mördat en 65-årig man på hans gård förra sommaren.
Två 13-åriga pojkar misstänks för att ha mördat en 65-årig man på hans gård förra sommaren. Foto: Thomas Johansson/TT/arkiv

13-åringar i rätten för mord

2:04 min

Tingsrätten i Varberg ska utreda om de två pojkarna är skyldiga.

Idag inleds en så kallad bevistalan i Varbergs tingsrätt mot två pojkar som bara 13 år gamla misstänks för att ha mördat en 65-årig man utanför Varberg förra sommaren.

En bevistalan görs i form av en rättegång i tingsrätten för att utreda skuldfrågan, men på grund av att de misstänkta inte är straffmyndiga så kommer inte något straff att dömas ut.

– Det är ett mycket grovt brott, det handlar om mord, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund på åklagarkammaren i Halmstad. Vi tycker att det finns ett behov hos allmänheten att brottet klaras upp och att det finns ett behov att se hur man ska hantera de här pojkarna framöver och det avgörs av om de döms för det här brottet eller inte.

I Sverige har det bara hänt en gång tidigare att unga, icke straffmyndiga personer kallats till en förhandling i tingsrätten i en så kallad bevistalan enligt åklagare Charlotte Österlund.

Skälen till att det görs den här gången är för att få skuldfråga och händelseförlopp klarlagda. Pojkarna har erkänt att de varit på platsen men skyller på varann när det gäller mordet på den 65-årige mannen. Inget straff döms ut, men tingsrättens beslut kommer vara avgörande för vilka insatser sociala myndigheter sätter in. Och även för brottsoffer är det viktigt att få skuldfrågan utredd.  

– Jag tror att av många skäl är det av värde att få klarlagt vad som hänt även om det inte kommer leda till något straff, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brottsförebyggande rådet Brå.

Det var förra sommaren som de båda pojkarna, då 13 år gamla, avvek från ett familjehem utanför Varberg. På natten stannade de till vid en lantbruksfastighet i närheten, där de enligt åklagaren ska ha försökt stjäla ett fordon för att ta sig till Göteborg.

Men det blev ett inbrott som spårade ur.

Killarna ska ha tagit sig in i bostadshuset där de stal pengar, cigaretter och smycken och misshandlade den 65-årige mannen till döds med flera knivhugg.

Advokat Gunilla Johansson företräder en av de misstänkta pojkarna och förbereder sig precis som inför en vanlig rättegång, men är kritisk:

– Jag tycker det är märkligt när vi har en straffmyndighetsålder som är 15 år att vi drar in unga personer i rättsliga förfaranden trots att de inte är straffmyndiga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista