Säkerhetspolisens biträdande chef framför säkerhetspolisens logotyp. Foto: Maja Suslin/TT.
Johan Sjöö, biträdande chef vid Säkerhetspolisen. Foto: Maja Suslin/TT.

Säpo hoppfull inför ny terrorlag

"Förhoppningsvis får lagen människor att tänka om"
2:43 min

Den 1 april skärps svenska terroristlagarna så att det blir olagligt att resa eller utbilda sig i syfte att begå terroristhandlingar. Säpo hoppas nu att nya lagen ska leda till man kan stoppa flera personer från att resa för att ansluta sig terroriststämplade grupper.

Säkerhetspolisens biträdande chef Johan Sjöö säger i en intervju med Ekot att han hoppas att den nya lagen "i bästa fall" ska innebära att Säpo förhindrar resor.

– Det vill säga att vi kommer upp på en misstankegrad redan före avresan som gör att vi kan ingripa och avbryta. Det kan vi ju egentligen inte idag, idag kan vi bara ha frivilliga samtal, säger Johan Sjöö.

Enligt säkerhetspolisen har omkring 300 personer de senaste åren rest för att ansluta sig till olika al-Qaidainspirerade grupper, främst i Syrien och Irak.

För att någon ska kunna dömas med hjälp av den nya lagen måste det bevisas att syftet med resan är att begå en terroristhandling eller utbilda sig för det.

– Det är ju inte ett brott att resa ner och ansluta sig till Isil. Du måste också kunna bevisa det syftet [terrorhandlingen], och det kommer naturligtvis bli en svårighet. Men det är en sån sak som får visa sig när vi prövar konkreta ärenden; var går gränserna för det här? säger biträdande säpochef Johan Sjöö.

Hur långt bort är det att ett sådant prövas?

– Vi har ju många resenärer som har rest ner, och det är fortfarande så att resandet ökar, så det saknas ju inte fall, men det återstår att pröva den nya lagen på konkreta ärenden.

Agneta Hilding Qvarnström är chef för åklagarkammaren för säkerhetsmål som leder utredningar som handlar om terrorism. Där har man sedan i höstas utökat med ytterligare en åklagare, för att kunna hantera fler mål.

Hilding Qvarnström säger att det är svårt att veta vilken betydelse lagen kommer få, men hon hoppas att den ska verka avskräckande.

– Förhoppningsvis har den effekten att den får tänkta resenärer att tänka om, att det här är inte lagligt, om man har tänkt att åka med det syftet.

Det har också höjts flera kritiska röster. Thomas Olsson, advokat med lång erfarenhet av terroristmål, tror att lagen kommer att vara tandlös.

– Jag tror att det kommer bli väldigt få fall, och de fall som finns kommer att vara svåra att hantera.

Tror du att den kan verka avskräckande?

– Att förbjuda en person att resa i syfte att utbilda sig till terrorism eller begå terroristbrott, det är väl ungefär lika logiskt som att förbjuda bankrånaren att ta en bil till banken. Är man motiverad tror jag inte att resan för att nå målet är det som avhåller någon från att begå en brottslig handling, säger advokat Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".