Polis på Arlanda. Efter attentaten i Bryssel förstärker svensk polis sin närvaro på svenska flygplatser.
Polis på Arlanda. Efter attentaten i Bryssel förstärker svensk polis sin närvaro på svenska flygplatser. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen stärker närvaron på landets flygplatser

2:36 min

Polisen i Sverige stärker nu sin närvaro på publika platser, såsom flygplatser och järnvägsstationer, runtom i landet.

Säkerheten på flygplatser runtom i Europa har också höjts.

Arlanda och Bromma i Stockholm är några av de flygplatser där polisen stärkt sin närvaro. Alla avgångar från Arlanda och till Bryssel är inställda.

Den nationella terrornivån i landet höjs däremot inte, utan stannar kvar på nivå tre av fem på en femgradig skala.

Håkan Wall vid polisens Nationella operativa avdelning ger beskedet att beslutet om en "särskild händelse" har fattats med anledning av terrorattentaten i Bryssel.

– På morgonen beslutade vi om en särskild händelse på nationella operativa avdelningen. Det innebär att vi har skapat en nationell ledningsstab som är beredda på alla olika typer av händelseutvecklingar. Vi kan snabbt reagera och ställa om verksamheten, säger Håkan Wall.

I praktiken innebär det att den synliga polisiära närvaron höjs på publika platser.

– Det vi konkret gör nu är att vi ökar vår närvaro synlig på publika platser, i synnerhet på flygplatser. Vi tittar på alla stora flygplatser.

Den ökade närvaron innebär att polisen är beredda på ett förändrat säkerhetsläge, men att hotbilden mot Sverige inte höjts.

– Det finns ingenting just nu som pekar på en höjd hotbild eller en ökad hotbild i Sverige. Vi är på tårna om det här skulle förändras.

Vad gäller flygtrafiken och inställda avgångar till andra europeiska städer från Sverige påverkas inte trafiken, enligt Henrik Kjelve, presskommunikatör på Swedavia.

– Det förekommer inte heller några förseningar till och från Arlanda säger Henrik Kjelve.

På Swedavias flygplaster runt om i Sverige har extrapersonal tillkallats för att informera passagerare om läget. Bolaget, som ägs av svenska staten, uppmanar passagerare att via deras hemsida hålla sig uppdaterade kring ankomster och avgångar under dagen.

Säkerhetsläget på Europas flygplaster har höjts. På flygplatserna i Frankfurt, Kastrup, Gatwick och Charles de Gaulle har säkerhetsläget höjts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista