Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Emil Langvad /TT

Stefan Löfven sörjer med Bryssel

2:04 min

Statsminister Stefan Löfven kommenterar terrorattentaten. Han kallar tisdagen den 22 mars för en svart dag.

”I dag är det ytterligare en svart dag för Europa. Dagens attentat i Bryssel slår mot det demokratiska navet i Europa. Vi sörjer med Bryssel. Vi sörjer med de människor som har mist sina liv. Vi sörjer med skadade, anhöriga. Vi sörjer för Europa och det demokratiska samhället”, sa Stefan Löfven när han tilltalade medierna på tisdagen.

Regeringen har under dagen informerat de andra riksdagspartierna. Stefan Löfven betonade att det råder politisk enighet i den här situationen.

”Just för att terrorismen inte ska nå sina mål om slutenhet och splittring måste vi göra det som krävs för att bemöta och neutralisera det här hotet. Jag är stolt över att vi har en så bred enighet i Sveriges riksdag kring vikten av att det demokratiska och det öppna Sverige ska försvaras”.

Några nya åtgärder mot terrorismen presenterade inte Stefan Löfven. Den nationella strategi mot terrorism och överenskommelsen med de borgerliga partierna från i höstas ligger fast. Men Stefan Löfven utesluter inte att det kan behövas fler åtgärder framöver.

”Jag kommer aldrig att säga att det räcker med det. Vi måste hela tiden vara beredda att göra nya saker, både lagstiftningsmässigt och andra saker”.

Det har hittills inte kommit någon önskan om hjälp från Belgien men Stefan Löfven betonade att Sverige kommer att hjälpa Belgien om man får frågan. Nu under eftermiddagen samlas regeringen för att diskutera läget.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra betonade också vikten av att politikerna står eniga nu. Och att terrorattackerna inte får påverka det svenska samhället.

– Det får inte få för mycket betydelse. Vi måste markera och bekämpa terrorismen internationellt. Vi måste se till att stoppa radikalisering här hemma, säger Anna Kinberg Batra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista