Två polisbilar utanför ankomsthallen på  Arlanda flygplats i Stockholm.
Foto: Johan Nilsson/TT

Höjd beredskap i Sverige

2:01 min

Med anledning av explosionerna i Bryssel förstärker den svenska polisen sin närvaro på både flygplatser och på andra ställen i samhället.

Håkan Wall jobbar på Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, som i dag fattat beslut om en så kallad särskild händelse.

– Vi har en ganska stor stab igång som följer det här läget minut för minut och utifrån händelseutvecklingen så responderar och reagerar vi. Så det är svårt att ha något längre framtidsperspektiv. Men vi kommer att vara uthålliga och vi kommer att arbeta hårt med att skapa trygghet och vi kommer att gör vårt yttersta för att förebygga eventuella hot vi upptäcker, säger Håkan Wall.

Håkan Wall och hans kollegor har gett i uppdrag till de regionala poliserna att hålla koll på främst kommersiella flygplatser, men även andra knutpunkter där folk samlas som till exempel järnvägsstationer och köpcentrum.

Säpo gör i dag tillsammans med FRA och MUST bedömningen att terrorhotsnivån i Sverige ligger kvar på en oförändrat förhöjd nivå. Fredrik Milder är pressekreterare på Säpo.

– Man ser inte att attentaten i Bryssel har bäring på Sverige eller på svenska intressen. Man bedömer inte heller att dåden har koppling till Sverige. Men vi följer givetvis händelseutvecklingen, säger Fredrik Milder.

På MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, följer man också utvecklingen. Svante Werger är kommunikationsdirektör där.

– Hur reagerar människor på det här, hur påverkas människors rädsla, oro och motståndskraft. Finns det någon som försöker påverka vår bild av det som händer på ett sätt så att vi eller andra aktörer som är berörda riskerar att fatta felaktiga beslut eller att göra fel saker är naturligtvis också väldigt viktigt, säger Svante Werger.

När det gäller flygtrafiken är alla avgångar från Arlanda till Bryssel inställda i dag, medan avgångar till andra europeiska städer från Sverige inte påverkas. Henrik Kjelve är presskommunikatör på Swedavia, som äger och driver många svenska flygplatser.

– Vi har extrapersonal som kan informera resenärer om de skulle känna sig oroliga eller har frågor. All annan trafik ska gå som vanligt, säger Henrik Kjelve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista