Barack Obama pausar under sitt tal i Havanna, Kuba.
Barack Obama pausar under sitt tal i Havanna, Kuba. Foto: AP

Barack Obama fördömer terrorattackerna i Bryssel

1:17 min

USA:s president Barack Obama fördömer terrorattackerna i Bryssel.

I ett tal som Obama höll i dag i Havanna på Kuba lovade han att göra vad som än krävs för att bekämpa terrorism.

”Vi kan besegra och vi kommer att besegra dem som hotar människors trygghet över hela världen” sa USA:s president Barack Obama i en kort kommentar där han lovade Bryssel den hjälp USA kan ge. "USA kommer att göra det som är nödvändigt", sa presidenten.

Polisnärvaron ökas nu vid flygplatser och andra trafikcentra i stora städer i USA, men inga gränser stängs.

Republikanernas ledande presidentaspirant Donald Trump talade på nytt om skärpt gränskontroll. Det som hände i Bryssel är bara småpotatis jämfört med vad som kommer att hända, sa Trump, som vill stänga ute människor från bland annat Syrien från att komma till USA och inte skulle tveka att ändra lagen för att tillåta tortyr av misstänkta terrorister.

Hillary Clinton, som väntas bli demokraternas presidentkandidat, sa att det är orealistiskt att stänga gränser i kamp mot terrorismen. Hon sa att USA:s europeiska allierade, som tidigare tvekat, blivit mer villiga att skärpa terroristkontrollen efter terrordåden i Paris.

”Vi måste bli mycket bättre, tillsammans med Europa, på att spåra och stoppa terrorister”, sa Hillary Clinton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista