Människor samlas i Bryssel för att hedra offren i attentaten den 22 mars 2016.
Människor samlas i Bryssel för att hedra offren i attentaten den 22 mars 2016. Foto: Kenzo Tribouillard

Terrorforskare: Det var väntat

7:45 min

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, var det väntat att terrororganisationen IS tar på sig attentaten i Belgien, även om det visar sig att de inte varit delaktiga.

– Givetvis kommer de försöka ta på sig det här. Frågan är i vilken mån de varit involverade i planeringen, i vilken mån har individerna som utfört detta tränat tillsammans med IS i Syrien. Det vet vi inte ännu. Även om det finns två individer som har haft nära samröre med de som planerade Parisdåden, säger Magnus Ranstorp.

Över 30 personer dödades och hundratals skadades när självmordsbombare slog till mot Bryssels tunnelbana och flygplats. Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden.

Efter att Belgiens premiärminister Charles Michel tidigare sagt att det är en svart dag för Belgien uppger IS i ett uttalande att fler "svarta dagar" ska komma som svar på motståndet mot IS.

– De kommer via psykologisk krigföring hota om fler attacker. Den stora utmaningen som Belgien står inför är att motverka polarisering. Högerpopulistiska krafter kommer försöka utnyttja detta, säger Ranstorp.

Hur pass väntat var ett attentat i just Belgien?

– Det var väntat. Jag tror alla i Belgien varit förberedda på detta sedan Parisdåden. Belgien har den högsta andelen av sin befolkningen som åkt ner till Syrien. Det ligger som ett centralt fäste för extremism som verkar både i Belgien och Frankrike, säger Ranstorp.

Belgien har ett administrativt system med många olika enheter som arbetar förebyggande vilket gör att samordning är väldigt svårt.

Hur mycket har förra veckans händelser påverkat - där misstänkta för Parisdåden jagades och greps i Bryssel?

– Nu har vi inte alla detaljer på bordet, men man misstänker att det kan ha triggat igång den här cellen. Man misstänker att de kanske har tidigarelagt sitt planerade attentat. Det är väldigt ovanligt att bara kunna sätta samman den här mängden sprängmedel och kunna detonera.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista