President Barack Obama höll tal på Kuba på tisdagen.
President Barack Obama höll tal på Kuba på tisdagen. Credit: Desmond Boylan/TT

Obama talade för demokrati på Kuba

2:56 min

USA:s president Barack Obama pläderade för demokrati och fria val på Kuba när han höll tal i Havanna på tisdagen.

Lyssna på hela talet nedan.

– Jag har kommit för att begrava de sista resterna av det kalla kriget i Amerika, sa Barack Obama, påtagligt medveten om det exceptionella att en sittande amerikansk president talade till det kubanska folket i direktsänd TV.

Obama pläderade för försoning mellan kubaner och för ökat samarbete mellan USA och Kuba.

Han underströk att de båda länderna har olika politiska och ekonomiska system, men att den demokratiska rätten att kunna påverka sin egen framtid är grunden för all utveckling.

– Alla ska ha rätt att säga sin mening utan fruktan. Medborgare ska ha rätt att organisera sig, kritisera sin regering och till fredliga protester. Det ska inte vara lagligt med godtyckliga gripanden av dem som utövar de rättigheterna, sa Barack Obama riktat till det kubanska folket och den kubanska regimen, vars främste representant president Raul Castro satt på läktaren och lyssnade.

– Vi vill inte tvinga på er vårt system. Kubas framtid ligger i det kubanska folkets händer, sa USA:s president och riktade sig direkt till Raul Castro:

– Du behöver inte frukta USA som ett hot och givet ditt engagemang i Kubas självständighet och rätt att bestämma själva behöver du inte heller frukta det kubanska folkets röster och deras kapacitet att tala och samlas och rösta om vem de vill ha som sin ledare, sa Barack Obama.

Raul Castro applåderade försiktigt och Barack Obamas ögon såg ut att tåras när han avslutade talet:

– Vi kan göra den här resan tillsammans, som vänner. Si se puede, yes we can (Obamas valslogan "ja, vi kan").

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista