Henrik Östmark, forskningschef på FOI och flygplatsen Zaventem i Bryssel.
Henrik Östmark, forskningschef på energetiska material på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Foto: Sveriges radio/TT

Bombforskare: Två typer av bomber

"Hemmagjorda bomber tar relativt lång tid"
7:37 min

Enligt bombforskare Henrik Östmark vid FOI är det viktigt att snabbt analysera bomberna som hittats på flygplatsen och vid razzior i Bryssel.

– Det första man vill veta är vilken typ av sprängämnen det varit och vilken typ av tändsystem som används, säger Henrik Östmark, forskningschef på energetiska material på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Tre bomber detonerade under tisdagen i Bryssel. Först två, med en knapp minuts intervall, på flygplatsen Zavantem. Senare detonerades ytterligare en bomb i tunnelbanan nära EU-institutionerna. Ett 30-tal personer dog och hundratals skadades i samband med detonationerna.

– När det gäller sprängmedel finns det två varianter. Antingen så gör man den själv, det hände i Londonbomberna. Eller så stjäl man det, antingen militärt eller civilt. Det var det som hände vi Madridbomberna.

Belgisk polis ska även ha hittat en misstänkt bomb på flygplatsen och ytterligare en vid en husrannsakan i Bryssel. Om det skulle visa sig röra sig om hemmagjorda bomber menar Henrik Östmark att attentatet planerats under lång tid.

– Är det hemmagjorda bomber tar relativt lång tid, vilket gör det lättare för polisen att hitta bomberna innan de används. I London gjordes bomben av väteperoxid i Leeds och tog två månader. Breivik använde konstgödning, det tog flera månader. 

Vad har det för värde att veta vilka bomber som används?

– Dels när polisen ska hitta bombfabrikerna och även veta vilka kemikalier som används så man senare kan försöka göra det svårare för terroristerna att göra samma sak igen, bland annat genom att förändra lagstiftningen.

Enligt uppgifter från flygplatsen i Bryssel uppfattades explosionerna ha varierade sprängkraft. Något som kan tala för att de är hemmagjorda.

– Min gissning, det är en ren spekulation, är att man hade två lika stora bomber. Om de är hemmagjorda så fungerar de olika bra.

Vad kan man göra från politiskt håll för att stoppa hemmatillverkning av bomber?

– Stoppa kan man aldrig göra. Men man kan göra det svårare att tillverkar. Antingen kan man minska allmänhetens möjlighet att köpa såna här saker eller så tillsätter man något som gör det svårare att tillverka bomber – ungefär som man gjort med T-sprit, det tillför brinna i stormkök, men det går inte att dricka det, säger Henrik Östmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".