Doris Lo Moro, italiensk socialdemokratisk politiker.
1 av 2
Doris Lo Moro, socialdemokratisk politiker i Italien, vill se strängare rättsregler i vissa terrorfall. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
Extra säkerhetsförstärkning vid Pantheon i Rom.
2 av 2
Extra säkerhetsförstärkning vid Pantheon i Rom. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio

Kräver gemensam EU-militär

"Vi måste stå enade"
2:32 min

Många i södra Europa vill att IS bekämpas med kraft och krig.

Under tisdagskvällen ljussattes Eiffeltornet i den belgiska flaggans färger. Paris borgmästare och Frankrikes utrikesminister var bland dem som samlades till en ceremoni för offren i Bryssel. Säkerheten har stärkts ännu mer i Frankrike och regeringen håller flera krismöten.

I Spanien har politiker hållit en tyst minut. Många i Sydeuropa uttrycker igen att Islamiska staten IS måste bekämpas med kraft och krig.

I Italien anser regeringen att EU nu måste införa ett gemensamt försvar, en pakt för säkerhet och frihet. Det säger socialdemokratiske premiärminstern Matteo Renzi. Han betonar att debatten pågått sen 1954:

– Europa måste gå hela vägen den här gången, anser Renzi.

Han betonade också lärarnas betydelse för att rädda nästa generation. Parlamentarikern Doris Lo Moro kommer från samma parti:

– Jag är chockad och förvånad över hur attentaten kunde ske så snabbt efter terroristoperationen i Bryssel, säger hon. Tjänstemännen har insett att vi bara kan lyckas om vi står enade, men regeringarna i Europa har olika utrikespolitik och olika sätt att bekämpa organiserad brottslighet.

Även Italien har hotats av IS. Påven, katolska kyrkans överhuvud, betraktas som ett terroristmål.

– Det behövs mer underrättelsesamarbete, säger Doris Lo Moro.

Hon är dessutom kritisk till hur den terroristmisstänkte Salah Abdeslams advokat i Belgien kunnat hålla en så hög profil i världens medier om terroristens rättigheter och förhala processen. Det kan försätta människor och system i fara.

I vissa lägen, som när det gäller en terrorist som deltagit i en massaker och är beredd att döda igen, tycker hon att det kan vara ett läge att begränsa vissa delar i rätten till ett försvar.

– Meddelandet till unga måste vara att vi bevakar rättigheterna för människor som kan bli offer. Faran är att den här terroristen istället blir betraktad som en ensam hjälte, anser politikern Lo Moro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".