Soldater med vapen i centrala Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP
Foto: Virginia Mayo/AP

"Potentiellt gerillakrig i Europa"

2:45 min

Gårdagens attacker i Bryssel riktades mot viktig infrastruktur och området kring EU:s centrala organisationer. Det tyder på att islamisterna i Europa har en mer omfattande organisation i ryggen än vi har trott, enligt Adam Deen som är forskare inom kontraterrorism på den brittiska tankesmedjan Quilliam Foundation.

– De här attackerna och grupperna stöddes såvitt man kan se av en mycket större grupp. Det var väl koordinerat och mycket sofistikerat med tanke på den typ av bomber och utrustning som användes, säger Adam Deen.

Enligt Adam Deen måste vi hantera ett potentiellt gerillakrig här i Europa. Eller rent av ett krig men med ideologiska förtecken, då extremisterna förklarar sina attacker på ett sätt som gör det tydligt att de ser hela Västvärlden som fienden. Och då är det ett ideologiskt krig, tycker Adam Deen:

– Det ideologiska kriget kommer inte försvinna av sig själv, det kommer att bli ett allt större problem om vi inte tar tag i det, säger Adam Deen.

Men Europas svar kan inte vara ett vanligt, militärt krig, menar han:

– Vi kan inte döda en döda en idé. Det enda sättet som man kan angripa en idé på är att göra den förlegad och irrelevant. Det är avgörande att vi inser att det vi har här är ett ideologiskt krig och att det enda sättet är att hantera det är genom att skapa en stark och tydlig motbild.

Men enligt Adam Deen har Europa misslyckats på den här punkten. Radikaliseringen måste stoppas tidigare och det kan vi göra genom att i större utsträckning stödja muslimska organisationer.

– Om vi koncentrerar oss på att utveckla och stödja individer och grupper som står för ett tolerant islam och som är emot extremism så kommer vi ett mycket bättre läge, säger Adam Deen.

Han poängterar också att det här är ett europeiskt problem, inte ett belgiskt eller franskt. Att attentatsmännen slog till i just Bryssel, tycker han inte är förvånande. Symbolik är oerhört viktigt för Islamiska Staten, och Bryssel är ju EU:s ryggrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista