Margot Wallström
Jonas Ekströmer/TT

Wallström orolig över saknade svenskar i Bryssel

5:03 min

Utrikesminister Margot Wallström säger att UD har kontakt med de belgiska myndigheterna om både de tre skadade svenskarna och de fyra svenskar som inte gått att få kontakt med. Enligt Eu-ambassadören i Bryssel Anders Ahnlid befann de sig i närheten av terrordåden.

– Anhöriga är mycket oroliga och vi kan inte utesluta någonting. Vi hoppas att kontakterna med belgiska myndigheter ska innebära att vi får klarhet om var de finns eller att de hör av sig i bästa fall. Men det här är i mycket oroliga över förstås, säger Margot Wallström.

Hur arbetar ni för att få kontakt med dem?

– Vi har arbetat med vår konsulära verksamhet från första stund och vi fortsätter att göra det och det betyder att vi har kontakter på alla nivåer och vi har kontakter med de belgiska myndigheterna framför allt, säger Margot Wallström.

Margot Wallström reagerade på terrordåden i Bryssel igår med stor bestörtning. Men även med vrede.

– Det här är en plats som jag och min familj kallade hemma under mer än tio år, säger Margot Wallström.

Margot Wallström säger också att hon fylls av vrede över att terroristerna vill ta över.

– Det är just våra liv så som vi har skapat dem, det är det som de vill ändra på och förstöra och har redan gjort för så många människor med 34 döda och många skadade, säger Margot Wallström.

Margot Wallström säger att hon och de andra ansvariga i regeringen inte får låta rädsla ta överhanden. Hon menar att deras uppgift nu är att se till att Sverige är skyddat så gott det går och att de måste bli ännu bättre på att säga till invånarna att regeringen ska göra allt för att man ska kunna leva skyddade och säkra i Sverige.

Sverige har erbjudit Belgien hjälp och stöd efter terrordåden.

– De måste själva formulera vilket slags hjälp och stöd de behöver och då ska vi försöka hjälpa till, säger Margot Wallström.

Nu är det viktigt att visa att vi håller ihop och att vi inte accepterar att vår demokrati och våra öppna samhällen i Europa förstörs av terrorister, menar Margot Wallström.

Men hur ska man visa den här styrkan?

– Ja, det måste vara att vi hanterar frågor som flyktingkrisen. Att vi visar att vi är bestämda i vårt stöd till den politiska processen för att lösa kriget i Syrien. Att vi fortsätter att göra allt vi kan för att förebygga våldsbejakande extremism i världen, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista