De tre personerna som misstänks för bombdåden.
Mannen till vänster är inte identifierad, och har sprängt sig själv på flygplatsen. Mannen i mitten är identifierad som Ibrahim El Bakraoui, och har sprängt sig till döds på flygplatsen. Mannen med hatt till höger är inte identifierad och söks av polis. Foto: AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE

Detta har hänt: Terrorattentaten i Bryssel dag två

På onsdagen vaknade Bryssel upp till en ännu en dag av terrorjakt och sorg. Tre dagar landssorg har utlysts och klockan 12 hölls en tyst minut för att hedra offren. Polisjakten efter en misstänkt man är fortsatt intensiv.

Tre svenska medborgare är fortsatt saknade och belgiska myndigheter utreder tillsammans med svenska EU-representationen och Utrikesdepartementet (UD) vad som kan ha hänt dem. Ursprungligen var det fyra svenskar som saknades, men enligt UD:s presstjänst hittades en av dessa och är fysiskt oskadd.

– Man jämför register med varandra och står i kontakt med de sjukhus dit skadade och döda skickades efter explosionerna under tisdagen, säger Jan Andersson, Sveriges Radios Brysselkorrespondent i Lunchekot. 

En svenska, en gravid kvinna, vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador enligt nyhetsbyrån TT.

Alla flyg mellan Bryssel och Sverige är under onsdagen inställda uppger Swedavia. Händelserna i Bryssel har fått polisen att vidta åtgärder på Skavsta flygplats. Flygplatsen i Bryssel där attacken skedde håller stängt även under torsdagen.

Enligt tidningen die Welt överväger EU-kommissionen att införa säkerhetskontroller redan i entrén till flygplatser som i Moskva och som på många andra håll i världen.

Den man som tidigare uppgavs vara gripen, till höger på övervakningsbilderna från flygplatsen, är fortfarande på fri fot och har inte identifierats.

Han tros vara den som setts springa därifrån efter explosionerna. Åklagarna berättade vid presskonferensen att den bombväska som polisen hittade innehöll den kraftigaste sprängladdningen. Även den detonerade, men försenat, och ingen kom till skada.

Åklagaren uppger att en av bröderna, som inte syns på bilden, har identifierats som självmordsbombare i tunnelbanan. Den andra brodern, i mitten av bilden, ska ha identifierats som självmordsbombare på flygplatsen.

Därtill är det alltså två män som inte är identifierade, varav en sprängde sig själv till döds på flygplatsen och en alltså är på fri fot.

Belgien befinner sig fortfarande i högsta beredskap. Belgisk säkerhetspolis uppskattar hotet för ytterligare terrordåd som hög och terrornivån ligger kvar på fyra, den högsta nivån, uppger myndigheten vid en presskonferens i Bryssel.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger, enligt Reuters, att en av terroristerna i Bryssel deporterades från Turkiet 2015. I samband med deporteringen meddelade de turkiska myndigheterna sina belgiska kollegor, som enligt Erdogan inte beaktade de turkiska varningarna. 
 
Erdogan säger att mannen skickades till Nederländerna som också varnades.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) har man inte funnit några svenska kopplingar till terrordåden i Bryssel, enligt nyhetsbyrån TT.

– Vi har ännu inte fått någon sådan information. Polis och Säkerhetspolisen arbetar för högtryck för att se om det finns länkar till Sverige från attentaten i Belgien och vilka de i sådana fall skulle vara.

Texten uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista