Belgisk polis.
Attentatet river upp känslor i Frankrike av sorg och ilska. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Frankrike ifrågasätter belgiskt polisarbete

2:21 min

I Frankrike ifrågasätts polisarbetet i Belgien när de identifierade terroristerna nu visar sig ha haft täta band till den gripne Salah Abdeslam i Bryssel och hyrt lägenheter där terroristoperationerna gjordes.

En fransk journalist frågar ut Belgiens ambassadör i Paris hur personer med så nära kopplingar till den gripne terroristen Salah Abdeslam kunde försvinna och sen begå attentaten.

Den belgiska ambassadören vill inte lägga en omedelbar skuld på landets säkerhetsstyrkor men säger samtidigt att det här är ett fruktansvärt misslyckande, liksom attentaten i Paris var ett misslyckande, poängterar han.

Franska journalister undrar hur samma personer som hyrde lägenheter i Brysselområdet där terroristoperationer gjordes och där Abdeslam befann sig sen kunde begå attentaten i Bryssel. En förklaring ambassadören ger är att det är svårt att veta vilka intentioner personer har.

Franska experter poängterar hur det ser ut att vara en blandning av olika kriminella personer, gamla vänner och radikaliserade jihadister som står bakom dåden, i en slutna miljöer.

Attentatet river upp känslor i Frankrike av sorg och ilska. 150 människor dödades i landet i terroristdåd förra året och en rad attentat har också avvärjts.

Premiärminister Manuel Valls talar om en naivitet hos andra europeiska länder idag och vill se en omedelbar stärkt kontroll av EU:s yttre gränser.

Han betonar igen att det kan ta en generation att eliminera hotet när tusentals unga radikaliserade människor helt motsätter sig vårt samhälle med en dödsideologi bakom sig.

Belgiska och franska radikaliserade jihadister tränas tillsammans av IS i Syrien med franska språket gemensamt. 

Samtidigt fortsätter kampanjen "Not In My Name" att spridas av muslimer i en rad länder på sociala medier som Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista