Konferens för muslimer kastas ut från kommunens lokaler

1:27 min

Göteborgs kommun portar en stor konferens för muslimer från hela landet som var planerad att hållas i en av kommunens idrottshallar i slutet på mars.

Orsaken är att personer knutna till verksamheten kan misstänkas för brott inom området våldbejakandeextremism.

– Vi kan kommentera så mycket att en anmäla är upprättad men vad den anmälan handlar om kan vi inte kommentera närmare, säger Stefan Lindvall, chef för säkerhetspolisen i Göteborg.

Det är föreningen Sveriges Förenade muslimer som för femte året arrangerar konferensen Jag är muslim i Göteborg. Enligt inbjudan handlar mötet bland annat om att stärka unga muslimers identitet i Sverige.

Konferensen har under flera år hållits i kommunala idrottsanläggningar men bara en vecka innan årets möte fick föreningen besked om att man inte längre var välkommen som hyresgäst.

Anledningen är enligt kommunen ny information som kommit fram vid ett samrådsmöte mellan polisen i Göteborg och säkerhetspolisen. Och det har upprättats en polisanmälan om att personer inom den aktuella verksamheten kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism.

– Jag kan inte gå in i detalj om vad vi har resonerat kring. Det vi har pratat om har i alla fall mynnat ut i beslutet att Göteborgs stad inte ska hyra ut till den här konferensen som ska äga rum i helgen, säger Stefan Lindvall chef för säkerhetspolisen i Göteborg.

Säpo är förtegen kring misstankarna och den drabbade föreningen är starkt kritisk.

Amanj Aziz, är anställd av Sveriges Förenade Muslimer.

– Det som vi driver här det är det som SFM utsatts för, ett väldigt problematiskt förehållningsätt mot deras mötes- och föreningsfrihet och att man på så vaga grunder stoppat konferensen, säger Amanj Aziz på Sveriges Förenade Muslimer.