Kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kunke och inrikesminister Anders Ygeman håller pressträff angående sitt möte med mediehusen med anledning av lördagens DDOS-attack.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kunke och inrikesminister Anders Ygeman håller pressträff angående sitt möte med mediehusen med anledning av lördagens DDOS-attack. Foto: Thommy Tengborg/TT

Åtgärder mot nya it-attacker

"Vi kan känna oss trygga"
1:29 min

Inrikesminister Anders Ygeman och demokratiminister Alice Bah Kuhnke träffade idag medieföretag för att diskutera helgens omfattande it-attacker. Mötet tog beslut om flera åtgärder för att stå emot hackarna.

Ministrarna fick också information om vad medieföretagen gjorde för att klara attackerna. Anders Ygeman tycker de reagerade proffsigt

– Min bedömning är att de åtgärder de vidtog var professionella. De var ju tillräckliga i så motto att trafiken ganska snabbt kom upp igen.

De hackare som lamslog flera mediers sajter under helgen tog sig in via de företag som levererar it-tjänster till många mediebolag, stora som små.

Vid mötet idag togs beslut om flera åtgärder. Myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS; ska titta på hur de tekniska systemen kan göras tåligare och mer tillförlitliga. PTS, företagen och it-bolagen ska starta en dialog om medias it-tjänster.

Medierna ska också bilda ett forum för säkerhet. En sista åtgärd är att se till att Polisen har den kompetens och de resurser som behövs. Anders Ygeman vet vad han vill prioritera.

– Det handlar om hur vi bygger infrastrukturen framåt för informationsspridning. Så att när operatörer och medieföretag bygger den tillsammans bygger in en större grad av motståndskraft mot den här typen av aktiviteter.

De båda ministrar tror att nya attackförsök kan ske. Men Alice Bah Kuhnke känner sig efter dagens möte säker på att medierna tar detta på stort allvar.

– Utifrån den situationen vi är i nu så är jag övertygad om att vi kan känna oss trygga i att medierna har en hög medvetenhet. De har också många olika plattformar för att nå ut med den information de vill ska nå sina läsare.

Attacken gick alltså via leverantörerna av it-tjänster. Det är en kundrelation mellan medier och it-bolag som kan utvecklas, menar Anders Ygeman.

– Det är ju viktigt att man i den kundrelationen också väljer att priforitera säkerhetsaspekten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".