Polisbevakning på Arlanda.
Polisens arbete handlar nu främst om synlighet och trygghet säger polisen Anders Sydbom. Foto: TT

Fortsatt ökad polisbevakning i Sverige

1:27 min

I Sverige fortsätter polisen sin ökade bevakning av flygplatser och andra publika platser. Polisen Anders Sydbom arbetar vanligen med våldsamma fotbollssupportrar, men var under dagen i dag utkommenderad till t-centralen i Stockholm.

– Ja, rent konkret så är det ju att man försöker stå på platser där det är större flöden. Där många passerar oss och där man ser att vi finns och att de som har en oro eller en fråga att ställa, ser att vi finns där så att vi kan ta det samtalet, säger Anders Sydbom.

Efter attacken i Bryssel i går var det många som efterfrågade skärpta kontroller även i Sverige. Så här sa till exempel Salah-Edinne Bourass som jobbar på en restaurang på Arlanda till P4 Uppland:

– Jag tycker polisen och skyddsvakter måste satsa lite mera. Gå runt och fråga folk och kolla de misstänkta och allt möjligt, säger Salah-Edinne Bourass.

Men Polisens arbete handlar snarare om synlighet och trygghet säger Anders Sydbom.

– Vårt uppdrag här är ju inte att gå runt och gå på människor utan att ha en konkret anledning givetvis. Skulle någonting sådant förekomma, att ett sådant behov uppstår, då får vi ju bedöma det utifrån hur det ser ut, men syftet är inte att gå omkring och leta, säger Anders Sydbom.

De resenärer som Ekot mötte på t-centralen i dag kände sig inte så oroliga. Josefine Tham var en av dem.

– Alltså jag tror att när man hör nyheterna så blir man ganska drabbad och sen så går man tillbaka till sitt vardagsliv ganska snabbt. För har man inte varit i närheten av en sådan händelse så är det på något sätt som att det inte går in, man tror inte att det kan hända en själv, säger Josefine Tham.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista