Pensionskuvert och sedlar
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ola Pettersson, skadedjurstekniker. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
2 av 2
Ola Pettersson tycker att det är bra att facket driver pensionsfrågan. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Strid om pension kan sluta med strejk

1:50 min

Det kan bli strejk i pensionsfrågan i avtalsrörelsen. Det är Unionen och Sveriges ingenjörer som kräver att så kallad flexpension ska införas i avtalen med Almega, men arbetsgivarna säger nej till fackens förslag.

Ola Pettersson som är skadedjurstekniker på Anticimex är beredd att strejka för bättre pension.

– Jag tycker att det är nödvändigt och bra att de visar tänderna lite, säger Ola Pettersson.

Sveriges ingenjörer och Unionen är beredda att strejka för att få igenom kravet på flexpension. Det är extra pensionspengar som tas från det som annars skulle ha gått till löneökningar. I slutet av arbetslivet ska den anställde ha rätt att gå ned i tid med bibehållen lön. Den som fortsätter jobba heltid får i stället högre pension.

Skadedjurstekniker Ola Pettersson tror att flexpension kommer att behövas för att han ska orka jobba länge.

– Man kommer att få jobba längre och längre, och det måste man kunna styra över lite efter hur man mår och hur livet ser ut. 

Centrala avtal som ska omfatta alla passar inte tjänsteföretagen, enligt arbetsgivarna i Almega. De var länge helt emot flexpensionen, nu vill arbetsgivarsidan se en ny individuell pensionslösning.

– Kärnan i en sådan modell måste utgå från att individen har en möjlighet att påverka om man vill göra en extra pensionsavsättning eller om man vill få ut de pengarna som extra lön. Hittar vi en lösning i den delen är jag rätt övertygad om att vi är ganska nära att göra upp vid förhandlingsbordet, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Men facken ratar Almegas förslag eftersom det inte innehåller garantier för ökade pensionsavsättningar. Nu har parterna till den sista mars på sig att hitta en lösning, och om man lyssnar på facken verkar risken för strejk vara stor.

– Ja, som läget ser ut just nu är en konflikt inom Almegas område mycket överhängande, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges ingenjörer. 

Martin Linder är Unionens ordförande.

– Har vi inget avtal så har vi ett konfliktläge. Vi söker inte konflikten men vi räds den inte heller, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista