konjunktur, tillväxt, 2014
Foto: TT

Gott konjunkturläge i Sverige

1:33 min

Sverige är på väg in i en högkonjunktur trots att tillväxten bromsar in lite. Arbetslöshet fortsätter ner och räntan ligger kvar på en låg nivå.

Det är bra tryck i ekonomin säger Mats Dillén är chef för Konjunkturinstitutet: 

– Ja på många sätt går den svenska ekonomin för högtryck, arbetsmarknaden fungerar väldigt bra och arbetslösheten faller och tillväxttalen är ganska fina, säger han

– Vi tror att vi är på väg in i en högkonjunktur, och det var ganska länge sen sist, så det känns positivt, fortsätter Dillén. 

Vad är det som gör att den kommer just nu?

– Vi en internationell återhämtning som visserligen varit seg men som puttrar på nu trots att det finns problem här och var. 

Ja trots att KI nu drar ner sin prognosen för årets tillväxt något - från 3,9 till 3,5 procent  och att den blir än lite lägre nästa år, så ser det ljust ut för svensk ekonomi. 

Högkonjunkturen för med sig att arbetslösheten fortsätter ner för att nå 6,3 procent nästa år och för att sedan stiga igen när fler flyktinginvandrare kommer in på arbetsmarknaden.

Den låga räntan består - först 2018 tror KI att den går över noll-strecket. Och först då väntas inflationen ligga på drygt 2 procent.

Mats Dillén menar att Riksbankens bedömning kring inflationen oftast ligger högre:

– Vi ligger också denna lite lägre än Riksbanken, och förstår inte riktigt hur de får upp sin inflation, men det kan ju var så att de har rätt och vi har fel den här gången.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista