Man i domstol.
Den tidigare Bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić i rättssalen i Haag. Foto: Jerry Lampen

Radovan Karadžić får sin dom idag

I dag meddelar den Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag domen mot den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić. Bland åtalspunkterna finns massmordet på tusentals pojkar och män i Srebrenica sommaren 1995.

Ekot sänder här när domen meddelas från klockan 13:55

Naser Ibrahimović är en av de som överlevde Srebrenica och för honom vore en fällande dom viktig. 

– Det är viktigt att han döms för allt vad han gjorde och jag förväntar mig att han får livstids fängelse, säger Naser Ibrahimovic som i dag bor i Göteborg.

Scenerna från i juli 1995 då hans hemstad Srebrenica i östra Bosnien Hercegovina intogs av den bosnienserbiska armén förföljer honom fortfarande.

Män skildes från kvinnor och barn och under några dagar mördades tusentals. De som kunde försökte, som Naser, fly. Men många dödades under flykten.

Händelserna i Srebrenica - då över 7 000 bosnienmuslimska pojkar och män dödades - har av krigsförbrytartribunalen i Haag klassats som folkmord.  

Och det är en av åtalspunkterna mot Radovan Karadžić, som när det hände var president för den självutropade Serbiska republiken och överbefälhavare över republikens armé.

Han står också åtalad för en lång rad andra fall av mord, fördrivning och för att genom ständig beskjutning ha terroriserat huvudstaden Sarajevos befolkning.

En av frågorna som domstolen i dag kommer att besvara är om brotten Karadžić står åtalad för ska klassas som folkmord.  

Själv nekar han till att han ska ha gett order om de brott som begicks under kriget.

Radovan Karadžić lyckades hålla sig undan i många år under falsk identitet och greps först 2008.

När domen i dag kommer efter nära 500 rättegångsdagar där fler än 580 vittnen hörts blir han den hittills högste ledaren som får sin dom för brotten som begicks under krigen i det forna Jugoslavien.

Slobodan Milošević, president för det som tidigare var Jugoslavien, dog i häktet i Haag innan domen mot honom kom.

Men synen på det som hände under kriget i Bosnien Hercegovina delar fortfarande landet och många bosnienserber ser fortfarande Radovan Karadžić som en hjälte och den nuvarande bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik har vittnat till hans försvar.

Misstron bland serberna mot den internationella krigsförbrytartribunalen är utbredd och många menar att den inte straffat andra folkgrupper lika hårt för brotten som de begick.

Och bristen på försoning mer än 20 år efter krigsslutet gör att landet har svårt att komma vidare, säger Sanimir Resić, docent i Europastudier vid Lunds universitet.

– Det är ju steg ett att bli av med de här spökena från 90-talet, att kunna gå vidare kräver ju faktiskt en försoning och jag ser inte det hända, säger Resić.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista