Foto: Fredrik Persson/TT, Pontus Lundahl/TT, Fredrik Sandberg/TT
Bolagen satsar många miljarder på forskning och utveckling inom 5G. Foto: Fredrik Persson/TT, Pontus Lundahl/TT, Fredrik Sandberg/TT

Tävlar om att vara först med 5G

Nokia: Alla vill förstås ha patent
1:49 min

Världens telekombolag tävlar om att komma först med nästa generations mobiltelefoni, 5G. Det handlar också om stora intäkter från patent.

 

Volker Held som är chef för 5G på Nokia säger att alla förstås vill ha patent, och att det finns en rättvis process för det.

Volker Held är synnerligen sparsam i sina svar om just patent, och vill inte svara på frågor om hur stor roll framtida patentintäkter kan spela, och på hur viktig just den aspekten är för satsning på forskning och utveckling.

De stora telekombolagen satsar alla många miljarder på forskning och utveckling inom 5G.

2014 hade Ericsson intäkter på tio miljarder från sina patent, förra året, alltså 2015, hade det ökat till nästan 14.5 miljarder kronor.

I den högre summan ingår också intäkter från att man kom överens med Apple i en patentstrid i slutet av förra året.

Tidigare har analytiker har uppskattat att så mycket som 80 procent av patentintäkter kan vara ren vinst.

Så, tävlingen om att vara först med 5G, handlar också om att försäkra sig om att i framtiden få stora intäkter, när andra företag använder just ditt patent.

Sverige har också klättrat i den europeiska patentligan och ligger nu på tredje plats sett till antalet beviljade patent per capita.

Patent och registreringsverkets generaldirektör Susanne Ås Sivborg framhåller just Ericsson:

–Ericsson är ett väldigt bra exempel på ett företag som förstår hur man kan arbeta med sina materiella tillgångar och använda materialrätten som ett verktyg. Många företag har mycket att lära av Ericsson, säger Susanne Ås Sivborg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".