Pojke cyklar förbi den historiska Profeten Jirjis moské i Mosul förstörd av Islamiska staten
Pojke cyklar förbi den historiska Profeten Jirjis moské i Mosul förstörd av Islamiska staten

Irak har nu inlett en offensiv mot IS-fästet Mosul

1:19 min

I Irak uppges en offensiv ha inletts för att återta landets näst största stad Mosul som kontrolleras av terrorrörelsen Islamiska staten. Samtidigt säger regeringsarmén i grannlandet Syrien att den snart kommer att återta staden Palmyra från IS.

Från fronten söder om Mosul kommer rapporter om ett ständigt dånande från artilleri och flygattacker när omkring 2000 irakiska regeringssoldater och män från shiamiliser drar fram mot Iraks näst största stad.

De får stöd från den USA-ledda alliansens flygattacker och på marken även från kurdiska Peshmerga-soldater.

Från byarna söder om Mosul täcks himlen av svart rök som spår från flygattacker men också från brända bildäck som IS satt eld på för att försvåra offensiven.

Det är en väntad attack.

Bara månader efter att Mosul intogs av IS i juni 2014 började det spekuleras i när en offensiv för att återta staden skulle inledas. Nu har den påbörjats- det officiella tillkännagivandet gjordes i Irakisk tv.

Bara någon timme efter offensivens start hade flera mindre samhällen återtagits av regeringsstyrkorna, men det är en lång och besvärlig väg kvar till målet- Mosul. Och väl där kan operationen bli komplicerad.

Även om många flydde när IS intog staden är hundratusentals civila kvar och i tidigare samhällen där IS förlorat kontrollen har extremisterna lagt ut mängder med minor, skickat självmordsbombare mot angriparna och försåtsminerat byggnader.

Också i grannlandet Syrien är IS under hårda attacker.

Världsarvsstaden Palmyra som kontrollerats av IS i nästan ett år är på väg att intas av regeringsarmén, civila som är kvar i staden uppmanas att fly.

Armén har gått in i stadens västra utkanter och väntas ta kontroll över Palmyra inom vad man säger "timmar, inte dagar".

Palmyra är mest känt för sina unika ruinlämningar, byggnadsverk varav flera förstörts av IS. Hur mycket som egentligen finns kvar av den antika skatten är oklart.

Klart är däremot att IS inte längre avancerar, att de är satta under hård press i både Syrien och Irak och riskerar att inom kort förlora kontrollen över två strategiskt viktiga städer.

Frågan är vilken reaktion en sådan förlust kommer att skapa bland IS-anhängare på andra håll.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista