Bomb slår ned i stad i Syrien. Svensk polis har spärrat av en brottsplats. IS-krigare med flaggor åker i en jeep.
1 av 2
Det finns tydliga kopplingar mellan personer som ägnar sig åt brott i Sverige och sedan reser på så kallade terrorresor. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Linda Staaf, chef för polisens underättelseenhet.
2 av 2
Foto: Thommy Tengborg/TT
Svenska terrorutredningar

Terrormisstänkta kopplas till andra brott

Polisen ser allt tydligare kopplingar mellan personer som reser för att ansluta sig till terrorgrupper utomlands och annan kriminalitet. Det säger chefen för polisens underrättelseenhet i en intervju med Ekot.

– Vi kan se att det är personer som ingår i kriminella nätverk, som dels begår brott här i Sverige, och dels reser till konfliktområden för att delta i strid, säger Linda Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet.

Vad handlar det om för brott?

– Det handlar främst om narkotikabrott, våldsbrott, vapenbrott, otillåten påverkan, och samtidigt också finansiering av terrorism i olika delar.

Det senaste året har säkerhetspolisen och polisen ökat sitt samarbete och enligt Linda Staaf, chef för polisens underrättelseenhet, är det en förklaring till att man nu oftare ser att personer som man misstänker har kopplingar till terrorism också kan knytas till annan kriminalitet. Enligt henne har arbetet hittills haft effekt.

– Det vi kan se är ju att vi har åtal på gång, vi har utredningar som pågår, och vi väntar då fällande domar i vissa fall.

Enligt Linda Staaf gör utvecklingen att det behövs ett ökat fokus inte bara på misstänkta terroristbrott utan också på annan brottslighet, och att insatserna behöver samordnas ännu bättre än idag. Det är också slutsatsen i en rapport från polisens nationella operativa avdelning, något som Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen, håller med om.

– Ofta begår man ju både vanlig brottslighet och terrorbrottslighet. Terrorbrott är ju det allvarligaste, men kan man ingripa mot annan brottslighet så är det viktigt, säger han.

Enligt Säpos chef arbetar man nu i allt större utsträckning med de metoder som också använts i arbetet mot den grova organiserade brottsligheten.

– När vi ser att det finns individer som planerar att göra någonting så tar vi hjälp av polismyndigheten och ekobrottsmyndigheten och andra myndigheter.

Enligt Säpos chef Anders Thornberg är ett ökat fokus på annan kriminalitet också ett sätt att motverka terrorism.

Det handlar ju om att individer som kanske har all tid i världen att ägna sig åt terrorförberedelser, om de begår annan brottslighet så kan man få de lagförda för något annat brott, och få bort de från arenan ett tag, och förhoppningsvis kommer de på andra tankar efter ett tag om de märker att de är påkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista