Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Ygeman vill hjälpa Belgien

1:12 min

Ett extra ministerrådsmöte samlas i eftermiddag i Bryssel för att diskutera säkerhetssituationen inom EU efter terrorattentaten i tisdags som dödade mer än 30 människor. Sverige kommer att representeras av inrikesminister Anders Ygeman.

– Vi kommer att ha ett uttalande om hur vi går vidare i arbetet mot terrorism. Men framförallt är mötet ett sätt att visa att en attack mot Belgien är en attack mot hela Europa och det här är vår solidaritetsförklaring med Bryssel och Belgien, säger Anders Ygeman.

Tanken med mötet är alltså både att visa solidaritet med Belgien och att diskutera vad som behöver göras för att öka säkerheten inom EU.

– Belgarna har tillsammans med det holländska ordförandeskapet arbetat fram det uttalande som vi ska anta och där finns ett antal politiska frågor som vi ska arbeta vidare med men vi har inte fått någon formell begäran från Belgien om stöd ännu.

Ett liknande möte inkallades efter terrorattentaten i Paris i höstas. Den gången gick Frankrike ut och bad om hjälp från de andra medlemsländerna och Sverige beslutade om stöd i form av flygtransporter. Även den här gången kan Anders Ygeman tänka sig att hjälpa till.

– Sverige står behjälpligt mot belgisk polis att reda ut eventuella ledtrådar som skulle kunna ha svensk koppling. Det skulle kunna vara dna-spår eller fingeravtryck eller fordon, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista