Produktion av  ekologiska ägg  Foto: Henrik Montgomery /TT
Produktion av ekologiska ägg Foto: Henrik Montgomery /TT

Svenskarna äter 64 miljoner ägg i påsk

1:53 min

Påsken är den helg på året som efter julhelgen omsätter mest inom dagligvaruhandeln. I år väntas svenskarna slå nytt rekord när det gäller inköp av ägg - inte minst när det gäller ekologiska ägg.

Efterfrågan på ekologiska ägg har gjort att flera av handlarna inte hunnit med efterfrågan. En av dem är Tommy Andersson som är vice butikschef på Hemköp Torsplan i Stockholm.

– Det vi har haft lite problem med är ekologiska ägg. Där har man fått fram de mängder som behövs. Det är segmentet ekologiskt inom ägg som ökar generellt, säger Tommy Andersson.

Under påskveckan äter vi 64 miljoner ägg som tillsammans kostar ungefär 160 miljoner kronor. I dag finns mer än 1, 2 miljoner ekologiska höns i Sverige, en ökning med 50 procent sedan 2012, och bara under 2015 tredubblades antalet höns som är frigående ute.

Samtidigt minskar andelen burhöns kraftigt, enligt källor från Jordbruksverket och branschorganisationen Svenska ägg. Heidi väljer noga vilka ägg hon köper.

– Jag köper alltid frigående ägg. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat. Inte alltid ekologiskt det beror lite på, säger hon.

Vad beror det på?

– Det beror på storleken. Jag vill gärna ha stora ägg och det är inte alltid de har ekologiskt stora ägg som jag hittat i alla fall, säger Heidi.

En annan som berättar hur hon väljer sina ägg är Petra.

– Det handlar om priset faktiskt. Jag tycker det är otroligt stor skillnad mellan de olika äggsorterna. De allra flesta är ute och går. De är frigående på något sätt, men det är lite svårt att begripa skillnaden, så priset är vad som styr, säger Petra.

Men för en del spelar det ingen roll hur stora äggen är, var de kommer ifrån eller vilken typ av ägg det är, Michelle Berghäll berättar varför hon inte äter ägg.

– Personligen så är det bara på grund av etiska skäl, jag inte vill stötta djurindustrin. Djuren utnyttjas, kännande individer som bor i trånga utrymmen, som inte har en möjlighet till ett naturligt liv över huvudtaget, säger Michelle Berghäll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista