När terrorresor blir straffbara 1 april riskerar socialtjänsten få ta hand om minderåriga som åkt till Syrien eller Irak för att strida. Foto: Jessica Gow/TT, Okänd
När terrorresor blir straffbara 1 april riskerar socialtjänsten få ta hand om minderåriga som åkt till Syrien eller Irak för att strida. Foto: Jessica Gow/TT, Okänd

Ny terrorlag kan ställa krav på socialtjänsten

2:02 min

Bland de som rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Irak och Syrien finns också personer som är under 18 år. 

Det gör att landets socialtjänster kan behöva vara beredda på att ta emot unga som dömts enligt den nya lag som gör det straffbart att resa eller utbilda sig för att begå terroristbrott.

Den 1 april införs den nya lag som gör det straffbart att resa eller utbilda sig i syfte att begå terroristbrott. Bland de runt 300 svenskar som enligt Säkerhetspolisen rest för att ansluta sig till våldsbejakande grupper i Irak och Syrien finns också personer under 18 år.

– Något som vi kanske får fundera lite på med nya lagstiftningen är ju att det kan vara så att det är resenärer under 18 år som vi har anledning att titta på, och skulle lagen vara framgångsrik i så motto att man får unga människor dömda för den här typen av brottslighet, då lär ju socialtjänsten få ett stort ansvar. Det är ju den påföljden som många gånger blir aktuell då, vård inom socialtjänsten för unga lagöverträdare. Då tänker jag att jag hoppas att de är lite beredda på det, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Säpochef Anders Thornberg gör också han bedömningen att det kan bli så att också unga personer utreds och döms enligt den nya lagen.

– Vi ser ju att det finns individer som är yngre än 18 år som har rest och försökt resa. Det är inte så vanligt, men det har funnits personer som är både 15, 16 och 17 år som vi har uppmärksammat, så vi kommer säkert att se det, säger säpochefen.

Hos Socialstyrelsen arbetar nu utredare Ann Jönsson med att färdigställa ett regeringsuppdrag om att ta fram ett stödmaterial för socialtjänsternas arbete mot våldsbejakande extremism, som ska vara färdigt senare i vår.

Hon betonar att socialtjänsterna är vana att arbeta med unga som begått brott, och säger så här om vad lagen kan innebära:

– Det kan ju betyda att socialtjänsten får arbeta med personer som dömts enligt denna lag. Då är det precis som när det gäller annan brottslighet socialtjänstens fokus att se till att stödja och hjälpa den unge att komma tillbaka till samhället, och inte upprepa sin brottslighet. Det här är ju ett arbetsområde som är ganska nytt för socialtjänsten men egentligen är arbetsmetoderna liknande, säger Ann Jönsson, utredare på Socialstyrelsen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista