Barn inlindad i grön filt. Tre barn framför grått tält. Regn.
Barn i det grekiska lägret Idomeni i norra Grekland. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Hjälporgan talar om humanitär kris i Grekland

Bristen på boende börjar bli akut
1:49 min

I Grekland växer nu oron över flyktingsituationen och för att det nya avtalet mellan EU och Turkiet inte ska få avsedd effekt. Bristen på boende för de tiotusentals flyktingar och migranter som är fast i Grekland börjar bli akut och hjälporganisationer talar om en humanitär kris.

I söndags trädde det nya avtalet mellan EU och Turkiet i kraft som säger att alla flyktingar och migranter som kommer till Grekland ska sändas tillbaka till Turkiet, efter en snabb asylprocess.

Men trots det har båtarna fortsatt att komma även om antalet minskat de senaste dagarna. Dåligt väder anges som en orsak. Det senaste dygnet ska inga båtar ha kommit.

De som nu anländer till de grekiska öarna sätts i låst förvar och bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR har slutat att samarbeta på grund av inlåsningen.

Den extrapersonal som utlovats från andra EU-länder för att garantera bland annat rättssäkerheten har inte dykt upp än och enligt UNHCR har avtalet trätt i kraft alldeles för snabbt.

Samtidigt växer oron för läget på det grekiska fastlandet där omkring 50 000 flyktingar och migranter är fast sedan gränserna norrut stängts.

I tältlägret i Idomeni vid gränsen till Makedonien lever fortfarande runt 12 000 människor under mycket svåra förhållanden och i Piraeushamnen i Aten där flera tusen slagit läger talar människorättsorganisationen Human Rights Watch om en humanitär kris.

De läger som snabbt satts upp av grekiska myndigheter med hjälp av militären räcker inte till för alla.

En majoritet av människorna fast i Grekland är nu kvinnor och barn.

Det finns också en oro för hur terrordåden i Bryssel ska påverka viljan att ta emot flyktingar i Europa och på UNHCR i Aten varnar man för tendenser att demonisera människor på flykt.

- De om några vet ju vad terrorn som Brysselborna nu utsatts för innebär, det är ju vad de själva flyr ifrån, säger Babar Baloch, talesperson för UNHCR i Aten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".