Advokat Thomas Olsson. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
Advokat Thomas Olsson tror att den nya lagen om terrorfinansiering kommer leda fel. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Risk för rättslös terrorlag

2:38 min

När de svenska terrorlagarna skärps den 1 april är tanken att det ska bli lättare att döma någon för att ha finansierat terrorism. Lagen innebär bland annat att man kan dömas även om syftet inte var att pengarna skulle användas för ett terroristbrott.

En person ska kunna dömas om den gett pengar till en individ eller grupp som ägnar sig åt terrorism - även om syftet med pengarna inte varit att stödja terrorism. Tidigare krävdes att åklagaren kunde bevisa att pengarna gått till eller varit avsedda för att finansiera själva terroristbrottet.

– En present från en bror till en syster kan komma att bli straffbar. Och inte för att systern begår eller planerar att begå ett terroristbrott, utan för att någon utländsk underrättelsetjänst, på oklara grunder, stämplat henne som terrorist. Så det där är ju en lagstiftning som saknar varje spår av rättssäkerhet, säger advokaten Thomas Olsson som har erfarenhet av flera terroristmål.

En annan kritik som Thomas Olsson lyfter fram är att det kan bli svårt för hjälporganisationer att utföra sitt uppdrag. Om en organisation vill skicka hjälp till människor på IS-kontrollerade område så skulle det kunna uppfattas som ett brott anser han.

– Ska vi fortsätta hjälpa civila som lider nöd i områden som kontrolleras av IS, ja då måste det civila samhället begå handlingar som påstås var terrorism.

Agneta Hildning Qvarnström på åklagarkammaren för säkerhetsmål har viss förståelse för kritiken, men pekar på att det fortfarande kommer ställas höga krav på bevisningen.

– På ett allmänt plan kan jag förstå bekymmer gällande rättssäkerheten, att man vidgar möjligheterna att straffa människor som inte har haft uppsåt att stötta terrordåd. Men vi som åklagare måste ju hitta bevisning för att pengarna har gått till en organisation som ägnar sig åt terrorism, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Enligt Ekots genomgång av de rättsfall som finns har tre personer åtalats för terroristfinansiering i Sverige sedan 2003. Av de har två dömts för att finansierat attentat i Irak. Sedan 2008 finns inga fall där någon häktats eller åtalats misstänkt för terrorfinansiering.

Enligt Agneta Hilding Qvarnström är det svårt att idag veta om den nya lagen kommer leda till fler utredningar.

– På det här området är det svårt att hitta bevisning och det är också skälet till att - som så många tycker - det är så få utredningar och så få fällande domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista