Kött från det stoppade partiet
Kött från det stoppade partiet Foto: Livsmedelsverket

Livsmedelsverket stoppar 4,5 ton kött

1:21 min

Livsmedelsverket har hittat ett stort parti kött av oklart ursprung och som nu förlagt med säljförbud.

Köttet upptäcktes i ett fryshus i Skåne.

Det nu upptäckta köttet är sannolikt - men inte säkert - nöt och fläsk, och ägs av ett charktillverkningsföretag från mellersta Skåne. Ett företag som kan ha hanterat betydligt större mängder kött med lika oklart ursprung.

– Det är genom spårbarhet vi vet att livsmedlet varit under kontroll. Så vi vet att det är kött från veterinärbesiktigade djur och att det inte finns farliga bakterier eller djurläkemedel i köttet, säger statsinspektör Louise Nyholm.

Hur farligt kan det vara?

– Det är det man inte vet. Med okända livsmedel finns det okända risker.

Att Livsmedelsverket över huvud taget nu kontrollerar och upptäcker brister just i spårbarhet på kött är nytt från årsskiftet säger Louise Nyholm som väntar sig fler saluförbud framöver.

– Så är det. Vi har tidigare jobbat mest med hygienfrågor, alltså att det inte finns bakterier eller annat farligt i köttet. Nu arbetar vi även med detta efter fått ett sådant uppdrag från regeringen. Allt har sin början i hästköttskandalen och hela Europas livsmedelskontroll står på tå nu. Och vi lär oss av varandra och skaffar oss bättre metoder och då kan vi också hitta sådant här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista