General Michael Hayden, före detta chef för CIA och NSA. Foto: Kevin Wolf/TT.
General Michael Hayden, före detta chef för CIA och NSA. Foto: Kevin Wolf/TT.

Hård USA-kritik mot Europas säkerhetstjänster

2:16 min

Efter terrorattackerna i Bryssel, där den belgiska säkerhetstjänsten fått kritik för att inte ha kunnat förhindra dåden, kommer nu kritik från andra sidan Atlanten.

En av USA:s mest erfarna säkerhetsexperter säger att de europeiska säkerhetstjänsterna har lättare att samarbeta med USA än med varandra.

Michael Hayden har varit chef både för NSA, National Security Agency, och den hemliga underrättelsetjänsten CIA.

Han säger att han aldrig sett någon samlad ansträngning från de europeiska säkerhetstjänsterna att spionera på misstänkta terrorister.

– Var och en av de europeiska ländernas säkerhetstjänster var mer villiga att tala med oss än med varandra, sa han i en intervju med National Public Radio i morse.

– Vi har aldrig sett någon gemensam ansträngning att utbyta information inom de politiska strukturer som finns, inte inom Nato och verkligen inte inom EU.

Han beskrev regelbundna möten mellan en del av Natoländerna.

– Chefen för NSA är alltid den som bestämmer. De tyckte det var lättare att samarbeta med oss än med varandra, sa Hayden.

Reaktionerna på terrorn i Bryssel har också präglat presidentvalkampanjen i USA de senaste dagarna.

De båda ledande republikanerna i valkampen, Donald Trump och Ted Cruz, har försökt överträffa varandra med krav på tortyr av fångar, stängda gränser, stopp för muslimer att resa till USA och övervakning av "muslimska områden".

Det är krav i skarp kontrast till republikanska svar på tidigare terror, där till exempel president George Bush efter 11 september och den förre presidentkandidaten Mitt Romney, lagt sig vinn att skilja mellan religionen islam och terror i islams namn.

Någon sådan åtskillnad gör inte Donald Trump och Ted Cruz.

Deras motståndare demokraternas Hillary Clinton har kallat deras linje fel och farlig.

Michael Hayden höll med idag.

Retoriken är destruktiv redan, även om förslagen aldrig blir verklighet.

– Budskapet om att den moderna världen skulle vara i krig med islam gynnar fienden. Det gör det lättare för dem att rekrytera och gör dem farligare, sa Michael Hayden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista