Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig ökning av kycklingkonsumtionen

Äter mer än 22 kilo per person och år
1:33 min
Kycklingklubbor på en tallrik.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Vi fortsätter att äta allt mer kyckling, visar siffror från Jordbruksverket. Under de senaste 15 åren har vi nästan fördubblat konsumtionen.  

- Vi har ökat vår konsumtion väldigt mycket, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

För femton år sedan åt vi i Sverige i snitt nästan 13 kilo kyckling per person på hela året, och sen dess har vi nästan hunnit förbubbla konsumtionen.

Enligt preliminära siffror från Jordbruksverket åt vi mer än 22 kilo kyckling per person förra året. Och medan ökningen av den totala köttkonsumtionen stannat av under de senaste fem åren så gäller det inte kyckling.

John Alvin i Jönköping är en av dem som ersatt annat kött med kyckling.

- Med anledning av Världshälsoorganisationens bud om att rött kött är cancerframkallande så har jag nog vägt upp det till viss del med kyckling.

- Det är de där kycklingfiléerna, de är så lättillgängliga, säger Karin Larsson, och hennes man Anders Larsson fyller i.

- Man har ju förstått att det är lite mer miljövänligt kött.

Produktionen av kycklingkött har också ökat kraftigt i Sverige under de senaste 15 åren, men inte riktigt lika mycket som konsumtionen.

– Det har ju fört med sig att vi äter en större andel importerat kycklingkött i dag än för femton år sedan, säger Harald Svensson på Jordbruksverket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".