Tiotusentals samlades för att protestera mot FN-chefens uttalanden om Västsahara.
1 av 2
Tiotusentals samlades för att protestera mot FN-chefens uttalanden om Västsahara. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP
Tiotusentals samlades för att protestera mot FN-chefens uttalanden om Västsahara.
2 av 2
Tiotusentals samlades för att protestera mot FN-chefens uttalanden om Västsahara. Foto: TT

FN och Marocko i storbråk

Kallade ockupationen för just en ockupation
2:20 min

En infekterad konflikt mellan FN och Marocko har blossat upp - gällande ockupationen av Västsahara. En FN-tjänsteman som anonymt uttalat sig i media varnar för att om inte något görs åt att Marocko nu utvisat internationell FN-personal, så hotar det alla FN:s fredsbevarande insatser, även i andra länder. 

Konflikten som nu pågått i flera veckor bottnar i ett uttalande från FN:s generalsekreterare.

"Ban Ki-moon är inte opartisk" stod skrivet på plakat under en demonstration häromveckan i Marockos huvudstad Rabat, samtidigt som Marockanska flaggor vevades genom luften. Det var tiotusentals som samlats för att protestera mot FN-chefens uttalanden om Västsahara.

Det var i början av mars som Ban Ki-moon besökte flyktingläger i grannlandet Algeriet, där många av flyktingarna levt i fyrtio år. Det vill säga ända sedan Marockos ockupation av Västsahara inleddes på sjuttiotalet.

Efter att ha bevittnat de undermåliga förhållanden som råder i vissa av lägren lade generalsekreteraren det diplomatiska språket åt sidan och kallade ockupationen för just en ockupation - och det är det här som väckt sådan ilska i Marocko.

Det dröjde inte länge innan regeringen fördömde FN-chefens uttalande och beordrade utvisning av all internationell personal i den fredsbevarande FN-insatsen MINURSO. Den har funnits på plats sedan 1991 när FN lyckades medla fram en vapenvila i Västsahara.

Ett av villkoren för vapenvilan var att en folkomröstning om Västsaharas rätt till självständighet skulle hållas, i linje med en FN-resolution. Men Marocko, som anser att Västsahara är en del av Marocko, har vägrat att låta den genomföras.

Nu har alltså drygt 80 personer ur FN-insatsen lämnat landet, det sambandskontor som funnits i Västsahara har stängts igen och
Marocko har också hotat med att dra tillbaka de runt 2300 marockanska soldater som i dag deltar i olika fredsbevarande FN-insatser, till exempel i Mali och Centralafrikanska Republiken.

En FN-tjänsteman har kallat Marockos agerande för "extremt överdrivet" och situationen har tagits upp i ett möte i FN:s säkerhetsråd. Men medlemmarna har inte lyckats enas om några tydliga åtgärder för att lösa det allt mer låsta läget. Det har i sin tur fått kritik av generalsekreterare Ban Ki-moon, som hade velat se skarpare åtgärder mot Marockos agerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".