SVT, logga
Foto: TT

Sveriges Radio SVT och UR kan bli ett bolag

"Samordningar kan innebära synergieffekter"
1:21 min

Medieutredningen vill utreda om Sveriges Radio, SVT och UR kan bli ett enda bolag i framtid. Det framgick av ett PM som Medieutredningen lämnade till Kulturdepartementet i går.

Den 64 sidor långa promemorian är en första del i Medieutredningen som ska slutredovisas den sista oktober, och som ska ligga grund för det nya sändningstillståndet för public service-bolagen.

I Pm-et föreslår Anette Novak, regeringens särskilda mediepolitiska utredare, att man fortsätter att utreda om de tre bolagen kan slås ihop och drivas som ett.

– Tidningar gör teve i dag, SVT producerar text, och alla de här medieslagen möts på nätet. Hade man bildat en offentligt finansierad medieorganisation i dag hade man med all sannolikhet inte valt dagens organisation, säger hon.

Vad ser du för eventuella vinster med en sån här lösning?

– Generellt kan man väl säga att samordningar kan innebära synergieffekter och effektiviseringar.

Frågan om sammanslagning av public service-bolagen har varit uppe på bordet förut. År 2008 skrev den före detta SVT-chefen Christina Jutterström en debattartikel i Dagens Nyheter där hon föreslog en sammanslagning.

Sveriges Radios dåvarande vd Kerstin Brunnberg var emot förslaget, och hänvisade till hur man i Danmark, Norge och Storbritannien sett hur sammanslagningar i Public Service gjort att allt mer av resurserna flyttats från radio till teve. SVT:s vd Eva Hamilton var mer positivt inställd.

Men den här gången vill varken Sveriges Radio eller SVT:s ledning kommentera utredningen.

– Gör man sammanslagningar finns alltid risker för en tung organisation med långa beslutsvägar som kan leda till minskad agilitet. Det här är nåt som behöver genomlysas i utredningen, säger Anette Novak.

Förutom organisationsfrågan vill medieutredningen också titta på finansieringen av public service, och här ger man två konkreta förslag: Antingen att ersätta tv-avgiften med en skatteteknisk lösning, eller en allmän medieavgift som betalas av medborgarna.

– Den framtida finansieringslösningen bör vara teknikneutral helt enkelt. Den lösning vi har i dag är inte plattformsneutral, utan upphängd på mottagare, och den blir föråldrad, säger Anette Novak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".